Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Специалист от Варна: Сърцето има определен пробег като двигател на автомобил
Автор: Екип Varna24.bg 14:48 / 20.06.2018Коментари (0)3225
©
Когато човек се роди, неговото сърце има определен пробег, като двигателя на автомобила. Този пробег зависи от това как живеем, от какво боледуваме и дали нашето сърце боледува. Това заяви в интервю за Дарик проф. д-р Светослав Георгиев, ръководител на Отделението по инвазивна кардиология при варненската Университетска болница "Света Марина“.

За да работи в идеален режим на работа, така че по-малко да се износва, сърцето трябва да се храни добре. В противен случай част от сърдечните клетки могат да загинат. Колкото повече загиват, толкова капацитетът на сърцето, а оттам и на организма, намалява. 

"Сърдечно-съдовите заболявания са основна причина за смъртност сред населението в България и Източна Европа. Дълги години нямахме вариант на реакция срещу тях. През последните 20 години, с развитието на технологиите в медицината, широко в България навлезе интервенционалната кардиология. Тя се занимава с решаване на остри критично възникнали проблеми с човешкото сърце, на базата на стеснения на кръвоносните съдове", разясни проф. Георгиев.

Постулат в кардиологията е "Задължително се борим за всяка жива сърдечна клетка",отбеляза специалистът. 

С методите на интервенционалната кардиология е повишена средната продължителност на пациентите. От 70 при мъжете и 72 години при жените допреди 30 години, сега тя е съответно 75 и 78 години.

Проф. д-р Св. Георгиев: Решението за поставяне на стент трябва да се взема от екип от различни специалисти

Най-масовата част на интервенционалната кардиология е поставянето на стент. Предимствата на този метод са, че поставяно на стент възстановява изходния диаметър на кръвоносния съд. 

Стентът обаче решава само критичния проблем и е нещо като смяна на резервна гума на автомобила. Самата "болест" е възрастта, досегашният ни начин на живот, високото кръвно, захарната болест и тютюнопушенето – все фактори, които непрекъснато атакуват стената на нашите кръвоносни съдове и създават условия за по-бързо развитие на атеросклероза. 

Стентът представлява мрежа от специална сплав. В нея са вложени последните постижения на науката. Така е полирана и направена, че да се  стеснява и разширява до десети от милиметъра. В някои случаи в сплавта има специфичен полимер с вложено лекарство, което дозирано във времето се освобождава, за да не реагира стената на кръвоносния съд, обясни интервенционалният кардиолог. 

Няма ограничения за броя на стентовете, които могат да бъдат поставени в организама. Всички случаи на стентиране се поемат от Здравната каса, освен ако не се слагат вътресъдови протези, които се заплащат от пациента. 

В едни случаи стентът е подходящ, но в други се прибягва до пришиването на вена или артерия, с която се заобикаля запушения съд. Отворените сърдечни операции обаче крият 2.2 % риск от настъпване на смърт в най-добрите клиники, а при стентиране рискът е едва 0,15 %. 

В последните години много се работи за намаляване на риска от образуване на тромби в сърцето. То има нещо като апендикс в лявата половина, който при аритмия формира тромби. Като се откъснат, най-близкото място, в което се загнездват, са мозъчните съдове.  Една немалка част от инсултите са на база на тоя тип тромби. Затова с помощта на интервенционалната кардиология се слагат специални устройства, които тапицират този страничен ход и по този начин не дават възможност там да се образуват тромби. 

"Емоционалните проблеми са стрес. Дори и хубавите емоции понякога могат да бъдат опасни", заключи кардиологът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: