Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Десетокласничка се превърна в Девойката от "Драконът"
Автор: Екип Varna24.bg 09:22 / 05.10.2018Коментари (0)3165
©
Десетокласничка се превърна в Девойката от "Драконът“ – новата постановка на известния режисьор Явор Гърдев на сцената на Драматичен театър "Стоян Бъчваров“ – Варна.

16-годишната Александра Златева е възпитаник на Детско-юношески театър "Златното ключе“ с ръководител Сия Папазова, а Гърдев я избира за ролята след среща по време на Международния литературен фестивал "Варна Лит“ в края на май.

"Срещата, която се осъществи благодарение на фестивала "Варна Лит“, отбеляза началото на пътя ми към "Драконът“. Въпреки че бях запозната с Явор Гърдев и много голяма част от постановките му, за първи път го виждах лично. За мен беше изключително вълнуващо да надникна в неговия свят и да видя театъра през неговите очи. По време на срещата имахме възможност да разберем как разсъждава, да се докоснем до изкуството и неговия личен творчески път. Беше едно изключително полезно преживяване, което, за моя радост, даде и много успешен резултат“, споделя Александра.

“Във Варна има много детски театрални студии. Част от тях са и с дълга, сериозна традиция. Тази среща беше много вълнуваща за мен, но и полезна, тъй като Сия Папазова, която в момента ръководи Детско-юношески театър “Златното ключе", ме покани на техни репетиции, за да чуя монолози на възпитаниците й. Тогава ми се стори, че мога да намеря изпълнителка за една от главните роли в спектакъла, която би било добре да се изиграе от невръстно момиче със силен характер и бунтарско самочувствие, както е написана, а не от актриса, която да се вдетинява, за да изобрази “невръстност". Накратко преследвах безусловен, а не условен ефект. И така изслушването на монолози едновременно с това се превърна и в едно първо прослушване за тази роля в “Драконът", разказва Гърдев. 

В театъра се провел кастинг с няколко актриси – с много добри заложби и талант, но с жизнен опит на вече зрели хора.

"Бяха преминали отдавна фазата на тийнейджърската бунтовност. За сметка на това у Александра Златева забелязах някакво особено вътрешно упорство, прямота, решителност и говорна култура, усвоена вероятно в студията“, посочва още режисьорът.

Художественият ръководител на ДЮТ "Златното ключе“ Сия Папазова работи с Александра от 3 години.

"В началото беше неуверена и дистанцирана, но много бързо навлезе в целия процес благодарение на своя талант. С нея работя много целенасочено и внимателно в посоката да бъде актриса. Този ранен, но категоричен избор на актьорската професия, й прави чест. Много малко от младите  хора днес имат яснота какво искат и как да го постигнат“, коментира Сия Папазова. 

"Преди да получа покана за участие в "Драконът“ имахме много срещи, преминах през два кастинга и след едно изненадващо позвъняване се оказах на сцената на Драматичния театър. В началото имах леки притеснения, но мисля, че това е напълно нормално, и бързо успях да ги преодолея“, разказва младата актриса.

“Александра се представи обнадеждаващо добре и така се стигна до разпределението й в пиесата. Днес тя уверено и убедително се справя със задачата си и аз съм много доволен, че заложих именно на такова безусловно разпределение“, споделя още Явор Гърдев.

За десетокласничката ролята в "Драконът“ е голяма радост, но и сериозна отговорност.

"Да се работи с режисьор като Явор Гърдев е огромно удоволствие. Провокира ме да разсъждавам върху ролята и героинята ми и с негова подкрепа достигнах до същността и характера на Девойката. На актьорите и целият екип мога единствено да благодаря. Изключително вдъхновяващи, помагащи и подкрепящи“, коментира Александра. Признава, че няма любима роля и не желае да си поставя рамки в това отношение, но със сигурност театърът е най-голямата й страст.

"Фестивалът "Варна Лит“ дава възможност да разкрием специфичната връзка между прозата, късия разказ и театъра, включително и пред гостуващите автори. Беше извънредно полезно! А за шансът, даден на Александра – свалям шапка на колегите от Драматичния театър, които приемат най-младите актьори като равни. Това е много ценно както в педагогическо, така и в художествено отношение“, смята Сия Папазова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: