Проф. Байкова посочи какви храни помагат срещу COVID-19
Автор: Екип Varna24.bg 12:55 / 06.11.2020Коментари ()1916
©
Традиционните за българската трапеза туршии и зимнина са не само много вкусни, но и изключително полезни за повишаване устойчивостта на организма срещу болестотворните агенти на външната среда, сред които е и Covid-19, категорична проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.

Тя уточни, че това е така, защото, използваните за приготвянето на зимнината плодове и зеленчуци, са расли и зрели по нашите климато-географски ширини, което ги прави много подходящи за нашето здраве. 

"Туршиите и киселото зеле например, са полезни, защото са съхранили в максимална степен хранителните си свойства, качества и състав. Ферментацията при тяхното консервиране е млечно – кисела, която продължава да произвежда полезни съставки. Тези млечно - кисели бактерии са много полезни за липидната обмяна, намаляват лошия холестерол, който произвежда черният ни дроб. На второ място, те продължават да произвеждат Витамин С, който е имуномодулатор, имуностимулатор, потиска възпаленията и развитието на вирусите в организма на човека“ , коментира още проф. Байкова, пред БНР.

Тя уточни, че самите млечно-кисели бактерии, като своеобразни пробиотици, намаляват с около 30 % гнилостните и възпалителни процеси в организма – гастрити, колити, които са първопричина за поява на туморни заболявания.



Още по темата: общо новини по темата: 14984
26.11.2024 »
25.11.2024 »
25.11.2024 »
23.11.2024 »
15.11.2024 »
14.11.2024 »
предишна страница [ 1/2498 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Prof-Baikova-posochi-kakvi-hrani-pomagat-sreshtu-COVID-19-1018430
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.