Няколко казана бразилска пача с индиански привкус ще врят поне два дни на брега на морето. Топготвачката на Бразилия Мара Алкамин ще черпи с националното ястие гостите на горещата самба фиеста във Варна. Фейжоада, която е аналог на родната българска пача, са готвили някога бедните негърки от остатъците на прасето, обясни майсторката. Ястието, подходящо за условията на криза, се прави от черен боб с осолени свински крачета, опашки и му се добавя кашаса - прочутата тръстикова ракия. В чест на посланика на Бразилия Паоло Воловски, който пристигна вчера във Варна за празниците, кулинарката ще подготви любимото му ястие - ватапа. Блюдото е от сушени скариди, които трябва да останат без вода. Вторият бразилски фестивал във Варна започва тази вечер с концерт на един от най-мелодичните гласове в Южна Америка - Фабиана Коза. А преди това тръгва пищно бразилско шествие от входа на Морската градина. Перкусионистът Клаудио Крон ще учи желаещите на самба и боса нова по улиците на Варна, по-късно в курорта Албена и в Русе. Джаз и кючеци събира етнофестът край морето. С етнокарнавал пък започва в неделя вечер 18-ият международен фолклорен фестивал, който се провежда под патронажа на вицепрезидента Ангел Марин. В програмата са записани 10 ансамбъла от Сърбия, Гърция, Турция, САЩ и Русия.
Източник: в. "Стандарт" |