Общината стопанисва 310 платени паркоместа
Автор: Екип Varna24.bg 09:35 / 03.08.2009Коментари ()1111
310 платени паркоместа стопанисва общинската „Паркинги и гаражи" , съобщи прокуристът й Александра Илиева. В активите на фирмата има 11 паркинга. Въпреки това от дружеството се ползват само 4. Някои от останалите 7 все още са отдадени под наем на частници. За тях имало сключени договори преди създаването на общинската фирма. Те изтичат в края на годината. Най-скоро ще приключи договорът на „Мусала" - в началото на октомври. Има и паркинги, които ще отпаднат от активите на дружеството. Миналата година общината не поднови изтичащите договори на наемателите с мотива, че се отдават терени, които нямат статут за паркинги. Кметът Кирил Йорданов тогава обясни, че много междублокови пространства и квартални градинки са били завзети за платените паркоместа. Затова и докато не били оценени от специалисти дали стават или не за тази дейност, терените нямало да се използват. Не е ясно обаче, защо в капиталите на дружеството са попаднали и паркинги, за които е било ясно, че в последствие няма да продължат да съществуват.

От четирите паркинга, които реално стопанисва общинската фирма най-доходоносен е този на Окръжна болница. Според Илиева това се дължи на факта, че там има възможност не само за месечен абонамент, а и за почасово паркиране. Решаващо било и централното му местоположение. Престоят за час струва левче. За джиповете и автомобилите дълга база обаче цената скача и може да стигне до 8 лв. според големината. Най-скъпият месечен абонамент за паркинга на Окръжна е 65 лв. Капацитетът му е 90 места и винаги е пълен.

Не така стоят нещата с останалите три паркинга. По думите на Илиева, някои са откровено празни. Този в „Трошево" до блок 31 е със 60 места. Другите два на ул. „Роза" и в квартал „Победа" са съответно със 110 и 50 места. И трите паркинга са само месечен абонамент.

От общинската фирма не се ангажираха за бройката на паркоместата, след изтичането на договорите за отдадените под наем техни терени. Прогнозата била трудна, заради отпадането на някои от тях от капитала на дружеството.

Източник: в. "Позвънете"




Още по темата: общо новини по темата: 3
05.07.2022 »
03.08.2009 »
03.08.2009 »
https://www.varna24.bg/novini/varna/Obshtinata-stopanisva-310-plateni-parkomesta-103156
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.