Не искат новите блокове на ТЕЦ-а
Автор: Екип Varna24.bg 09:51 / 03.08.2009Коментари ()831
Жителите на Езерово не искат ТЕЦ "Варна" да се разширява. Това става ясно от сайта на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие. Техен представител е присъствал на провелото се през миналата седмица обществено обсъждане на доклада по оценка за въздействие върху околната среда за инвестиция проект. Той е внесен в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) през май тази година и е получил одобрение за рекордно кратко време - един месец. Въздействието върху почти всички параметри на околната среда е оценено като слабо или липсващо. Жителите на Езерово обаче са силно притеснени относно шумовото замърсяване. Газовите турбини създават двойно по-високи нива на шум от работещите с твърди горива.

Според изпълнителния директор на ТЕЦ-а Минчо Минчев, "нивата на шум ще са по-високи от допустимите само на един минимален периметър около централата". Езеровци са изразили съмнение в достоверността на замерванията и отчитането на комулативния ефект от останалите промишлени замърсители на територията на селото.

В оценката на здравния риск, се дава препоръка към Службата по трудова медицина за изследване влиянието и на шума върху здравния статус на живеещите и работещите в селото. Според данни, предоставени от единия от личните лекари в селото, само за две години има нови 70 случая на заболели от диабет.

Източник: в. "Позвънете"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Ne-iskat-novite-blokove-na-TEC-a-103166
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.