Най-народната риба изчезна от нашето море! | ||||||
| ||||||
Хамсията е на път да измести цацата. Тя обича топлото и вече няколко месеца ловим голямо количество от тази риба. Така беше и миналата година", коментират рибарите. Според тях, хамсията обича топлото море и затова климатичните промени са в полза на родните брегове. Рибите, които "виреят" в топли води, остават в залива. Риболовните кораби вземат много хамсия и я продават на наши търговци, част отива за износ в Гърция. Сега, щом заведенията отворят, ресторантьорите ще наблегнат на морските дарове и особено на рибената чорба. Те се канят да я приготвят от пресните риби - хамсия и карагьоз, ще слагат още сафрид, кефал, лаврак и други. По принцип, колкото повече видове риба има, толкова по-добра е чорбата. Тайната и съставка, която я прави неустоима, е дивисилът. Мнозина търговци са се запасили и с филе от акула, което рибарите им продават и ще предлагат вкусни порции пане по крайбрежните капани. |