Фрегатата "Смели" участва в спасителна операция
Автор: Екип Varna24.bg 15:09 / 27.08.2009Коментари ()956
© Impact Press Group
За първи път екипажът на фрегатата "Смели" е участвал със свои колеги от военни кораби на Румъния и Украйна в реална операция по търсене и спасяване. Това съобщи командирът на фрегатата капитан втори ранг Ваньо Мусински. Това е станало по време на деветата активация на Черноморската оперативна група за военноморско сътрудничество "Black sea force".

Издирвани са били двама украинци - мъж на 28 години и момиченце на 8, които са изчезнали от борда на катамаран в морето, в района на Кримския полуостров. С помощта на хеликоптер са били обследвани 90 квадратни морски мили. Използвана е и инфрачервена апаратура. За съжаление бедстващите не са били открити, тъй като са минали три дни от изчезването им.

Комодор Георги Мотев, който пое командването на оперативната група от Украйна, посочи, че въпреки негативният резултат, участието в операцията е доказало, че групата на черноморските държави може да действа в реални ситуации, при пълна координация и синхрон. През петте фази на активацията фрегатата "Смели" е проплавала 1710 морски мили, посетили са я 452-ма души. Следващата активация на оперативната група е през април следващата година.

Източник: news.bg



https://www.varna24.bg/novini/varna/Fregatata-Smeli-uchastva-v-spasitelna-operaciya-106944
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.