Увеличават се случаите на приети пациенти с изгаряния във Военноморска болница
Автор: Екип Varna24.bg 13:35 / 28.08.2009Коментари ()1114
Увеличават се случаите на приети пациенти с изгаряния във Военноморска болница - Варна. Това съобщи д-р Йоланда Заякова началник на отделението по термична травма и пластична хирургия към Военноморска болница - Варна. По думите на Заякова, месечно през клиниката преминават между 20 и 50 пациенти с по-тежки изгаряния, а амбулаторните прегледи месечно са близо 100. Така от началото на годината до август на повече от 650 пациенти е оказана помощ от специалистите. Заякова добави, че в клиниката се обслужват пациенти от цяла Североизточна България, като има и доста случаи на деца, които са получили увреждания следствие на изгаряния. Най-често става въпрос за деца, които са били залети с гореща вода, приготвена за къпане, или пък когато малки деца се заливат с горещи напитки, оставени без надзор върху кухненските маси в къщите. Все пак има и по-тежки случаи, като Заякова разказа за дете, което е било обгорено от ток, в следствие на закачена от него въдица върху електрически кабел. „Правихме няколко операции, включително и пластични, докато детето се оправи", обясни началникът на отделението по термична травма и пластична хирургия към Военноморска болница - Варна. Въпреки това белезите от изгарянията са за цял живот и често се налага помощ от психолог за преодоляване на психическите травми след физическото оздравяване на пациента. Най-често пък възрастните пациенти идват, след като са били обгорени от пламък или избухнала газова бутилка. „Хората знаят, че трябва да правят профилактика на уредите работещи с газ, но често забравят, а последиците след това са доста тежки", каза още Йоланда Заякова.

Относно случаите на приети пациенти със слънчеви изгаряния специалистът от клиниката по термична травма информира, че те са рядкост и най-често минават само амбулаторни прегледи, като няма фрапиращи или тежки случаи тази година.

Източник: Агенция "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Uvelichavat-se-sluchaite-na-prieti-pacienti-s-izgaryaniya-vuv-Voennomorska-bolnica-107087
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.