Монахини в Белгия въртят бизнес, произвеждат бира наравно с мъжете | ||||||
| ||||||
От векове само монасите се занимавали с пивоварство. Преди около пет години обаче монахините на Бенедиктинския манастир решили, че този занаят може да им помогне да поправят течащите покриви и напуканите стени на обителта. След години на сътрудничество с пивоварната компания Джон Мартин, през лятото най-накрая на пазара се появиха две бири, носещи името на абатството. "Маредрет Алтус" - 6,8-процентно кехлибарено пиво, овкусено с карамфил и хвойна, и "Маредрет Триплус", която 8-процентна светла бира с привкус на кориандър и градински чай. "Бирата е полезна за здравето, помага и на храносмилането. Всички сестри я харесват, все пак сме в Белгия", казва сестра Гертруде и допълва, че монахините си позволяват по бутилка бира всяка неделя. Към момента капацитетът на производството на абатството е 300 000 бутилки годишно, но може да се увеличи до 3 милиона за няколко години, казва Едуард Мартин, правнук на основателя на пивоварна Джон Мартин. Двете абатски марки вече се продават в Белгия, Испания и Италия. Абатските бири са популярни в Белгия, но досега са били произвеждани само от мъжки манастири. Абатство Маредрет се намира само на километър от мъжката обител Маредсу, чиято бира, произвеждана от Дювел е добре позната на пазара. Монахините споделят, че не гледат на монасите като на съперници. "Те знаят за нашето начинание и ни дадоха зелена светлина. Не сме конкуренти, а се допълваме.", признава сестра Гертруде. |