Проектът за ремонт на Паметника на свободата на връх Шипка е одобрен
Автор: Екип Varna24.bg 11:38 / 16.02.2022Коментари ()800
© Фейсбук
Министерството на културата е одобрило без забележки идейния проект на архитектурното бюро "Вамос" за ремонт на Паметника на свободата на Шипка. 

До четири месеца трябва да е готов работният проект, който ще включва и количествено-стойностна сметка на планираните дейности.

Надявам се за отбелязването на 145 години от Шипченската епопея през август той да бъде отново одобрен и съгласуван с Министерството, за да ще бъде обявена и обществена поръчка за изпълнител, каза д-р Чавдар Ангелов пред БТА.

Влагата, суровите климатичните условия, резките температурни амплитуди през лятото и зимата са сред основните причини, за да има нужда от ремонт. Експертно обследване на фасадата, направено миналата година, е показало къде проблемите са най-сериозни.

Освен консервация и реставрация, проектът предвижда и възстановяване на оригиналния интериор на Паметника на Шипка. За старт на реални ремонтни дейности може да се говори най-рано от лятото на следващата година, прогнозира д-р Чавдар Ангелов.

Той припомни, че Паметникът на Шипка е строен в продължение на четири години от 1926 година до 1930 година. Откриването е през 1934 г. от цар Борис III и премиера Кимон Георгиев. Частичен ремонт е направен и през 1981 година.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Proektut-za-remont-na-Pametnika-na-svobodata-na-vruh-Shipka-e-odobren-1213689
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.