Разбиваща оценка дадоха на кандидата ни за еврокомисар Желева
Автор: Екип Varna24.bg 17:40 / 13.01.2010Коментари ()2033
© Varna24.bg
На нито един въпрос, който зададохме (кандидатът за комисар) Румяна Желева не отговори достатъчно изчерпателно или задоволително. Това пише в официалните заключения на координаторите на политическите групи в комисията по развитие към ЕП, която вчера изслуша българският кандидат за еврокомисар. "Желева показа липса на яснота, беше неспособна да отговори подробно на въпросите и не изглеждаше добре подготвена", записано е в заключенията, подготвени късно във вторник вечерта.

В оценката е записано още, че външният министър е нямала конкретни идеи за Афганистан, Конго, Судан и Газа, както и "че изглежда, че не знае географски къде се намират някои конфликтни зони".

От комисията посочват още, че Желева не е отговаряла добре или никак на допълнителните въпроси, които й бяха задавани. "Тя заяви, че няма какво да крие, но отказа да отговори на конкретни въпроси за фирмите, в които е участвала и за датите, когато е прекратила участието си в тях."

В оценката се споменава атаката й срещу Антония Първанова, както и неубедителните доказателства за декларациите й за интереси.

Координаторите на Европейската народна партия и Алианса на либералите са заявили, че представянето на Желева е било повлияно от напрежението в залата, по-точно разпространяването на документи и "истерията около въпросите, свързани с нейните финанси". Други евродепутати обаче са казали, че "ако тя не може да понесе напрежението на изслушването, няма да може да посрещне и напрежението в справянето с хуманитарни кризи," записано е в заключенията на координаторите на парламентарната комисия.

По-късно днес се очаква среща по "казуса Желева" на председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу и лидерите на двете основни групи в Европарламента - Жозеф Доул (ЕНП) и Мартин Шулц (Партия на европейските социалисти).

Източник: в. "Дневник"




Още по темата: общо новини по темата: 12
10.09.2024 »
29.08.2024 »
28.08.2024 »
28.08.2024 »
28.08.2024 »
04.02.2010 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Razbivashta-ocenka-dadoha-na-kandidata-ni-za-evrokomisar-Zheleva-131311
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.