Окръжният съд отхвърли обвинения от Стоян Кушлев
Автор: Екип Varna24.bg 16:06 / 29.01.2010Коментари ()9001
© Varna24.bg
В отговор на неверни твърдения, направени от проф. Стоян Кушлев, председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, който заяви в национална медия тази сутрин, че всички искове на Комисията, заведени във Варненския окръжен съд са отхвърлени от съда, Пресслужбата на институцията информира:

Във Варненския окръжен съд /ВОС/ за последните три години /от 2007 до 2009 година/, са образувани 84 граждански дела по чл.28 и следващи от Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Това са делата, по които Комисията „Кушлев" е инициирала съдебно производство във ВОС. 54 от тези дела са искове за налагане на обезпечителни мерки срещу лица, спрямо които има висящи наказателни производства. От исканите обезпечения ВОС е уважил 42 на обща стойност приблизително 19 млн лева.

От останалите 25 дела, заведени от Комисията във ВОС срещу вече осъдени с присъда лица има произнесено решение само по едно от делата. По това дело искът на Комисията е отхвърлен и в настоящия момент решението е в срок за обжалване пред по-горна инстанция. Три от делата, инициирани от Комисията са прекратени, като две от определенията на ВОС за прекратяване са потвърдени от следващите две съдебни инстанции, в това число и от ВКС. Третото решение за прекратяване е обжалвано и все още не се е върнало във ВОС.

8 от делата, заведени от Комисията „Кушлев" са оставени без движение за отстраняване на процесуални недостатъци. Останалите 13 са насрочени за разглеждане в съдебни заседания преимуществено в началото на м. февруари и м. март 2010 година, или са в процедура по размяна на книжа, в изпълнение на ГПК.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Okruzhniyat-sud-othvurli-obvineniya-ot-Stoyan-Kushlev-135199
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.