Школата искат да учат на компютри най-малките
Автор: Екип Varna24.bg 11:15 / 11.02.2010Коментари ()878
© Varna24.bg
Основните училища във Варна подкрепят напълно въвеждането на компютърно обучение в началния курс. Предложението бе лансирано преди дни от Националния център за безопасен интернет, който поиска промяна в учебните програми по информационни технологии. „Идеята е прекрасна. Би било много добре, ако децата се обучават с помощта на игровия модел", каза Марияна Вачева, пом.-директор в ОУ „Стефан Караджа". По думите й изучаването на информационни технологии би представлявало голям интерес за най-малките ученици, голяма част от които и без това боравят много добре с компютрите. Вачева е и на мнение, че обучението на децата в тази област би им помогнало и в подготовката по останалите предмети. Школото има готовност да стартира обучение. В него има два компютърни кабинета, като единият е предвиден за началния курс.

Един час седмично под формата на ЗИП (задължително избираема подготовка) пък учат информатика децата от I до IV клас в ОУ „Цар Симеон I". Този предмет е включен сред тези, заложени за ЗИП, и интересът към него е много голям, обясни директорката на училището Стоянка Велянова. ОУ „Цар Симеон I" разполага с три компютърни кабинета и достатъчно преподаватели, за да обезпечи учебния процес. Ако се въведе задължително обучение в началния курс, ще е още по-добре, каза още Велянова.

„Идеята е чудесна, но липсва база", бе коментарът на директора на ОУ „Георги Сава Раковски" Красимир Цветков. По думите му в част от учебните заведения няма достатъчно компютърни кабинети. Поради тази причина в някои школа не можели да провеждат СИП (свободно избираема подготовка) по предмета, въпреки желанието. Според директора трудности би предизвикало и нормативното изискване преподавателите по информационни технологии да имат 12-месечни квалификации.

Няма училище без компютърен кабинет, каза от своя страна зам.-кметът Коста Базитов. Проблем обаче би възникнал в школата, ползващи обща сграда.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Shkolata-iskat-da-uchat-na-kompyutri-nai-malkite-141892
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.