Медици подготвят стачка за Деня на лекаря
Автор: Екип Varna24.bg 09:06 / 19.02.2010Коментари ()592
© Varna24.bg
Символичен протест срещу закриването на малки болници започва сега, а на 7 април (Ден на лекарите и медицинските работници) ще прекратят работа. Това решиха вчера на среща в Първомай шефове на 26 лечебници от страната. Част от дебата мина на тъмно, тъй като в общината спря токът, а залата е без прозорци.

Директорите не приемат делегираните бюджети и искат равнопоставеност. "На всички държавни са платени 100% от парите за декември, а на общинските и частните - 50%. Има пациенти, а не ни се плаща", обясни Павлина Мичева от Кубрат.

Директорът на болницата в Харманли Динчо Генев разказа, че анекси към договорите режат сумите от 30 до 60 на сто. "Всички сериозни болници и в момента осигуряват 24-часова помощ, но за тази цел няма нужда от двама гастроентеролози например", подчерта той.

Според шефа на болницата в Поморие Цветомир Цветков закриването на малки здравни заведения ще ореже леглата с 2/3 и ще паднем под стандарта на ЕС. А това означава чакане за приемане в болница или платено лечение.

Незабавно да бъде изграден национален регистър, в който да се описват лекарските грешки, предлагат от Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване в София. 8,3% от българите се определят като жертва на подобни лоши практики през последните 5 г., но само 0,3% от тях са потърсили отговорност. Това са данни от проучване на института.

В 60% от случаите става дума за смърт, казват тези, които са потърсили компенсация. 40% от анкетираните смятат, че причина за фаталния изход е неправилна диагноза, 40% - че е при следоперативно възстановяване, а 20% - от грешните лекарства. Съдебни дела се водят трудно, защото магистратите зависят напълно от експертизата. Съществуващата система за професионална застраховка на лекарите пък е безсмислена. Дори в София таксата била едва 45 лв. на година.

Източник: в. "24 часа"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Medici-podgotvyat-stachka-za-Denya-na-lekarya-143617
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.