Похапването на този български зеленчук може да ви избави от преждевременна смърт | ||||||
| ||||||
Нутриционистката д-р Сара Бюър, както и колежката й диетоложка Джулиет Келоу казват, че този зеленчук е изключително полезен за сърцето. Той понижава риска от сърдечносъдови заболявания и понижава холестерола. Освен това продуктът е отличен източник на витамини А и C и предпазва от различни видове рак. Учените отбелязват, че доматите съдържат антиоксиданта ликопен, който е благоприятен за здравето на човек. Специалистките препоръчват при консумация на домати те да се приемат с малко количество зехтин. Бюър и Келоу препоръчват дневна доза от един домат, който се равнява на шест чери доматчета и 200 грама нарязани домати. Интересното в случая е, че сушените на слънце домати са 6 пъти по-богати на ликопен. |