Малцина знаят, че този зеленчук всъщност е плод
Автор: Екип Varna24.bg 09:15 / 29.10.2022Коментари ()794
© Pixabay
Много хора си мислят, че доматът е зеленчук, често го използваме за салати или да различни вкусни манджи - гювеч, яхнии, мусака, ориз и т.н. Това, което обаче повечето от нас не знаят, че всъщност доматът е плод. Според ботаниката той спада към плодовете, но според готварството се приема за зеленчук. Определянето му към зеленчуците става с решение на Върховния съд на САЩ на 10 май 1893 г. Съдът приема доводите, че доматът се използва за салата и основно ястие, а не за десерт.

Навярно той сред най-разпространените, обичани и популярни растения в света, ето защо двубоят "плод или зеленчук" остава на заден план. Доматите (Solanum lycopersicum) са зеленчуков вид, спадащ към семейство Картофови (Solanaceae). Те се отглеждат заради вкусните си месести плодове като едногодишна култура. В някои райони, където въздушната и почвената температура не спадат под 0°С, може да се отглеждат и като многогодишни.

При узряването доматите придобиват червен, розов, жълт или портокалов цвят с различна наситеност. Масата на плодовете варира в широки граници - от 10 до над 200 г. Плодовете са със семена или без семена (партенокарпни). Родина на домата са Централна и Южна Америка, от Мексико до Перу. Той е многогодишно растение, отглеждано като едногодишно растение, обикновено достигащо 1 – 3 m височина със слабо дървесно стъбло, което обикновено лази по други растения.

Доматът (Lycopersicum esculentum) е топлолюбиво и влаголюбиво растение. Най-добре се развива при температура 25 – 30 градуса. При температура под 15 градуса растенията не могат да цъфтят, спадне ли под 10, растежът им се прекъсва. Семената не поникват, ако почвата не е затоплена до 15 – 16 градуса.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Malcina-znayat-che-tozi-zelenchuk-vsushtnost-e-plod-1445004
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.