Рязък спад на престъпността в зоните с видеонаблюдение
Автор: Екип Varna24.bg 16:44 / 23.02.2010Коментари ()649
© Varna24.bg
Чрез системата "Видеоконтрол и превенция" се контролират 12 възлови кръстовища и 10 зони за видеонаблюдение, разположени в централната част на гр.Варна, както и всичките входно-изходни артерии на града. Разположените в различни точки камери са общо 239.

Анализът на резултатите от функционирането на системата още в първите месеци след въвеждането й в експлоатация показа, че престъпността в зоните охранявани с видеонаблюдателни средства е спаднала, а обстановката по охрана на обществения ред и сигурността на гражданите е подобрена значително, съобщават от полицията. Наред с използването на отделни технически модули системата за видеонаблюдение даде възможност за издигане на ново ниво на оперативно-издирвателната дейност на полиция. В резултат на обстойния анализ и вторичната информация от системата за видеонаблюдение успешно са отработени множество случаи на извършени престъпления извън зоните за видеонаблюдение, при което извършителите са установени и задържани своевременно.

В районите на обхват не са регистрирани противозаконни отнемания на моторни превозни средства, многократно е намалено уличното разпространение и употреба на наркотични вещества, до минимум са сведени джебчийските кражби и просията, значителен е спадът на нарушенията на обществения ред, налице е и подобрение в организацията на пътното движение.

Друг положителен аспект от функционирането на системата е изключително адекватното провеждане на охранителните мероприятия в зоните за видеонаблюдение. Точната и ясна представа за моментната оперативна обстановка дава възможност за прецизна оценка и оптимално дислоциране на силите, обезпечаващи реда и сигурността.

Трябва да се отбележи и превантивния ефект от наличието на системата за видеонаблюдение. Още непосредствено след пускането в експлоатация на пилотния етап, нарушенията на ЗДвП спаднаха неколкократно, пътнотранспортните произшествия намаляха наполовина, а организацията на пътното движение се подобри забележимо.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Ryazuk-spad-na-prestupnostta-v-zonite-s-videonablyudenie-144586
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.