Синдикатите искат намалено работно време за професионалните шофьори
Автор: Екип Varna24.bg 09:54 / 25.02.2010Коментари ()729
© BulPhoto
Във Варна стартира кампанията „Не на 86-часовата работна седмица". Това обявиха от Съюза на транспортните синдикати в България към КНСБ. Така Варна става един от четирите града в страната, заедно със София, Бургас и Русе, в които Синдикатите се обявиха срещу предложението на Европейската комисия да преразгледа директивата за работното време на мобилния персонал в автомобилния транспорт.

Според предложението на ЕК самостоятелно наетите професионални водачи на МПС ще бъдат изключени от директивата, като те ще могат да работят по 13-15 часа на ден и никой няма да може да контролира колко ще продължава работния им ден, уточняват от Съюза на транспортните синдикати в България към КНСБ.

Според синдикалистите целта на кампанията е самостоятелно наетите водачи да бъдат върнати в директивата, за да се осъществява контрол върху дейността им.

В момента в България няма създадена система за контрол, нито пък има гаранция, че няма да има нелоялна конкуренция.

Синдикатите настояват за актуализиране на директивата за работното време, в която да бъдат включени и самостоятелно наетите шофьори, както и за налагане на система за регулиране на работното време.

Кампанията „Не на 86-часовата работна седмица" е стъпаловидна и се провежда във всички европейски страни. Целта е да се привлече общественото мнение по проблема.
Кампанията ще продължи до 3 март.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Sindikatite-iskat-namaleno-rabotno-vreme-za-profesionalnite-shofyori-144965
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.