Шефът на ИАРА: Рибарството става бутиков бизнес
Автор: Екип Varna24.bg 10:04 / 25.02.2010Коментари ()659
© Impact Press Group
Шефският стол в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури е сред най-проветривите места в държавата. Само за година на него се изредиха трима-четирима директори. Въпреки това евросубсидиите за рибарите все още не са отприщени, а бракониерите шетат нагло из страната. Сега надеждите за по-добро бъдеще в сектора са обърнати към новоназначения шеф Явор Недев. В първото си интервю пред медиите той разказа за предизвикателствата, които стоят пред него, и как смята да се справи с тях.

- Г-н Недев, какво заварихте в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и какво ви предстои да свършите?
- Колкото и банално да звучи, заварих изключително много натрупани проблеми, много слаб мениджмънт. За последните осем години са натрупани проблеми от грамадна величина. Сигурно това е и причината за текучеството - шест-седем различни директори за последните две години. Столът е горещ.

- На вас пари ли ви?
- Пари ми в смисъл, че се събуждам в 5 часа, мислейки дали мога да се справя с ангажимента. Но не ме е страх, че мога да остана без работа, просто ми се иска да изпълня поетия ангажимент.

- Кое е най-неприятното нещо, което открихте тук?
- Текучеството на директори беше породило изключително мрачна обстановка на страх вътре в самата агенция, между служителите. Естествено, като сменят през два, три, шест месеца директора ти, всеки човек се притеснява за мястото си. Без да е виновен за нищо - да си отиде по някакви конюнктурни съображения - било то политически или субективни.
Имаше страх в хората сигурно и аз на тяхно място бих реагирал по същия начин. В момента са спокойни и усмихнати и съм им дал картбланш - всеки, който си върши работата компетентно, няма от какво да се притеснява.

- Има ли хора, които трябва да се притесняват?
- Има такива. В тази агенция има 27 териториални звена. Като единствен контролен орган върху бранша тя е разпръсната и контролира цяла България на географски принцип. Тези, за които се докаже, че са крали или са били просто престъпно небрежни, не са обръщали внимание или, не дай си, Боже, са влезли в отношения с бракониерите, ги очакват две последствия - дисциплинарно уволнение и прокурор.

- Имате ли вече данни за злоупотреби?
- Откакто съм постъпил на поста, хората от инспектората непрекъснато са на проверки в страната и скоро ще има резултати.
В работата ми всъщност има два приоритета. Основният, за който земеделският министър Мирослав Найденов и премиерът Бойко Борисов са ме поставили тук, е
да се отпушат парите по Оперативна програма "Рибарство". По нея до момента са усвоени под 2%. Това е капка в морето. Програмата е много благодатна и много хубава. Това е страхотно модерен бранш и бизнес, който в другите държави се наблюдава лично от премиера или съответно от земеделския министър. В момента и тук започва да става така. В самия Европейски съюз се предвижда консумацията на риба и аквакултури да се увеличи до 2020 г. с около 30%. Факт е, че това е полезна и здравословна храна, изключително модерен бутиков бизнес, и ние ще се мерим по най-доброто в Европа.

- Сега сме много изостанали, как ще наваксаме?
- Най-лошото нещо, което е битувало при предишните ръководства на агенцията, е, че едва ли не ИАРА трябва да се държи като мащеха с бенефициентите. Само да ги наставлява, да ги гони оттук. Да се държи по някакъв начин от 50-те години на миналия век с тях - командно-административен. Моята визия съм я казал на всички мениджъри в агенцията. Бенефициентите трябва да се уважават и да се гледат като писано яйце. Лицето ни трябва да е обърнато към тях - да им даваме съвети, рекламни материали, да консултираме абсолютно всички в рамките на закона. Не може да бягаме от 107 млн. евро, колкото е стойността на програма "Рибарство" до 2013 г. Не може държава като България - бедна, малка и в криза, да се лиши от тези пари.

- Къде могат да се вложат тези пари, така че да се развие доходоносен бизнес?
- Тук е моментът да падне и втората митология около програмата. Хората мислят, че може само на Дунав или на морето да се възползват от програмата. Това не е вярно - всеки сладководен водоем може да бъде основа за производство на аквакултури. Ние можем да имаме държавни, общински и частни бенефициенти, изобщо не ги делим на наши и чужди. Основният приоритет, подчертавам дебело, това е агенцията да стане модерно европейско звено, което да е провайдър на програмата за страната и да спазва закона. Другата функция е контролната. Бракониерите в България са изключително нагли. Искам да обърна внимание, че откакто съм застъпил на поста, всеки ден има акции срещу тях. Вече дадохме на прокурор и отнехме разрешителното на бургаската фирма "Динг и синове". Те и много други подобни на тях смятат, че в държавата няма власт. В два последователни дни те изловиха около 9 тона риба, без да имат разрешително за нито един от корабите си. Но си мислят, че всичко им е бащиния.

- Сигурно отдавна действат така и вероятно не без помощта на хора от агенцията по рибарство?
- Те действат непрекъснато по този начин и мога да ви уверя, че абсолютно всеки ден проверяваме по нещо. Състоянието на агенцията е изключително тежко и липсват свободни пари дори за гориво и най-елементарни консумативи. Въпреки това не знам дали можем да изкореним всички бракониери в България, но със сигурност от 1 февруари насам сме направили съществуването им много трудно.

- Назначаването ви на поста беше оспорено от доста хора с аргумента, че нямате нужното образование в областта и даже не ловите риба.
- През целия си живот по професия съм бил частен мениджър. Управлявал съм успешно много частни проекти. Вероятно това е и причината да бъда назначен на поста. Абсолютно вярно е всичко, което е казано за мен - че от време на време, когато съм свободен, свиря с рок група и с кумеца си Крум Савов коментираме мачове.
Много искам да продължа да го правя, но за съжаление нямам време за хобитата си. Мисля, че в България, не е доказано това, но може да имам най-голямата колекция от хард рок музика - около 8500 диска - повод за огромно възмущение от страна на съпругата ми. Но в момента нямам време нито за мачове, нито за "Конкурент" - рок групата, с която свиря, откакто се помня, нито за дисковете.

- Какво изяжда най-голяма част от времето ви тук в агенцията?
- Вече трети пореден уикенд сме на работа заедно с всичките колеги. Освен в контрола и оперативната програма има затлачени много текущи проблеми. Мога да кажа, че екипът в агенцията е прекрасен, казвам го без капка куртоазия. Прекрасни млади хора. Те ме мотивират допълнително да си изпълня ангажимента, който съм поел към земеделския министър.

- За колко време ще успеете да изчистите тези затлачени проблеми и да отприщите програмата?
- Специално за проблемите и убеждаването на бракониерите, че в държавата има власт и те трябва да се съобразяват с нея, ми трябват около 2 месеца. Проблемът с усвояването на парите е по-сложен и той е процес. До момента не е имало наредби и процедури. По оперативна програма "Рибарство" е имало отворени 2-3 мерки от възможни 19. Смятам, че до месец с помощта на д-р Найденов ще успеем да отворим 14 мерки, което е около 75% от мерките. Това важи и за процедурите. Тези неща са се бавели неоправдано. Не мога да съдя и не искам да се произнеса дали е заради некомпетентност или незнание. Каквато и да е причината, държавата ни е била ощетявана непрекъснато, дори с бездействие.

- Кандидатите за пари по "Рибарство" се оплакваха, че е изключително трудно да покрият всички изисквания и да защитят проект по програмата. Ще започнете ли да им помагате?
- В момента кабинетът ми е отворен за всеки кандидат по програмата. Доколкото ни е възможно в рамките на закона, ще консултираме абсолютно всеки и ако връщаме някого за доработка на проекта, ще бъде добронамерено - да му помогнем да го доработи.

- Досега май са минавали само с връзки или с пари?
- Няма доказано нищо такова, но 2% усвояване по една оперативна програма означава, че на ръководните постове са стояли некадърници.

- Кои сектори ще могат да се възползват най-пълно от тази програма?
- Пълното име на програмата е "Устойчиво развитие на рибарския сектор". Тоест, ако се разходим из рибарските пристанища на Испания, Гърция, Италия, ще видим много модерни съоръжения и корабчета. Те са атрактивни за туризма. Нашите рибарски пристанища са строени 20-те години и за последно са ремонтирани през 60-те на миналия век. В отвратително състояние са и на практика нямаме рибарски пристанища. Те не са туристическо място, а 107 млн. евро са достатъчни, за да са направят поне 10-ина съвсем прилични бази за аквакултури, много важни са и рибарските групи. Предоставя им се възможност да направят бутиков и модерен бизнес. Да не са бедни и тъжни хора, които виждат, че нямат подкрепа отникъде. А точно обратното - да са хора със самочувствие, които да се равняват с колегите си от останалите страни на Евросъюза. Това е чисто моралната част от задачата.

- Едва ли ще е лесно да се върне самочувствието им, след като хората бяха изгонени от рибарските селища, а на тяхно място се вдигнаха курорти.
- Това е абсолютно вярно и в мярката 4.1 от програмата е посочено как рибарските сдружения могат да узаконят нормалните си професионални бази - рибарските селища. С целия ресурс на агенцията аз ще стоя зад тях и с колегите ще им помагаме за всичко, което им е необходимо и както можем.

- Как ще помагате, след като нямате пари дори за гориво?
- Всички хора на постове като моя - шефове на агенции, министри, са приели факта, че сме в криза и ще караме с наличните средства. Това беше първото нещо, което казах на териториалните директори - нямаме пари, обаче трябва да се работи.

- Пари няма - действайте!
- Ами да, въпреки това ще покажем на бракониерите, че има власт в държавата и ще направим всичко възможно да усвоим това, което ни се полага от Европейския съюз.

Източник: в. "Стандарт"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Shefut-na-IARA-Ribarstvoto-stava-butikov-biznes-144976
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.