Конкурс за изпълнение на патриотични песни организират в училище
Автор: Екип Varna24.bg 12:45 / 03.03.2010Коментари ()908
Конкурсът за изпълнение на патриотични песни, който се провежда във варненското Второ основно училище под надслов „Пея за България", има много дълга традиция. Това заяви Любов Германова, преподавател в учебното заведение и основен организатор на конкурса от седем години. Тя допълни, че патриотичното начинание се провежда в училището вече повече от две десетилетия, като децата посрещат с песен националния празник на страната 3 март. В рамките на конкурса учениците изпълняват исторически, възрожденски и съвременни песни, посветени на България. В инициативата взимат участие всички ученици от пети до осми клас включително. През тази година в трите конкурсни дни са прозвучали 30 различни песни, посветени на страната и годишнината от нейното освобождение. По думи на Германова, в конкурса масово участват абсолютно всички ученици от включените по регламент паралелки. Тя допълни, че децата ежегодно се подготвят за инициативата с много вълнение и ентусиазъм. Любов Германова подчерта, че преживяването от конкурсните дни е нещо много интересно и приятно както за учениците, така и за техните учители. Паралелно с провеждането на конкурса за изпълнение на песни, всеки клас участва и в конкурс за изработване на емблеми, с които излизат и на музикалната сцена, като съответно децата получават награди и за това.

Всеки клас подготвя различен репертоар, в зависимост от гласовите възможности на децата. В някои случаи се подготвят по-сложни солистични изяви. Деца в един от класовете например са изпълнили песента „Обичам те, Родино" с много добре направено двугласно соло. Самостоятелни солови изпълнения подготвят както седмокласниците, така и по-малките ученици от 5 клас. Силно емоционално прозвучават възрожденските песни на Добри Чинтулов като „Стани, стани юнак балкански" и „Къде си вярна ти любов народна".

През вчерашния ден, след изтичането на конкурсните дни, е проведен и заключителен концерт с участието на децата от два много добре представили се класа, чиито изпълнения са отличени в конкурса. Освен тях, в концерта са се включили и представителните формации на Второ основно училище - духов оркестър, мажоретен и танцов състав, вокална формация на деца от специализираните паралелки с разширено изучаване на музика.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Konkurs-za-izpulnenie-na-patriotichni-pesni-organizirat-v-uchilishte-146435
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.