Камари боклуци задръстиха плажа
Автор: Екип Varna24.bg 11:13 / 11.03.2010Коментари ()1240
© Impact Press Group
Крайбрежната алея във Варна на места почти е изчезнала, покрита от огромни камъни, пясък и камари боклуци, които морето е изхвърлило. Заради големите вълни, които бушуват в района на Северното Черноморие, на места плажната ивица е унищожена.

„Северният плаж във Варна е сериозно изяден от морето и след необичайно големите вълни на него е останал много малко пясък, коментира пред „Народно дело" представителят на концесионерите Андрей Василев. „Най-сериозният ни проблем е замърсяването на плажа. Има изхвърлени цели дънери и много боклуци, особено на южния плаж. Там се трупа и пясъкът от останалите плажове. Все още не сме направили пълно обследване на щетите, така че не мога да кажа колко ще струват почистването и възстановяването на плажа. Събирането на боклуците обаче ще ни отнеме поне една седмица", допълни Василев. Пълномощникът на „Лазурен бряг 91" каза още, че вече е започнала поправката на крайбрежната дамба, която пострада от изключително силното вълнение.

„За пръв път виждам подобно нещо, толкова години съм рибар и живея край морето, но такива вълни не съм виждал", разказа Георги от рибарското селище на алеята. Според мъжа на моменти вълните достигали на височина 8 - 10 метра и заливали всичко по пътя си. 3 дни продължава бурното вълнение.

„Истински се уплашихме, морето стигаше до рибарското селище, прехвърляше камъните, заливаше алеята и за момент помислихме, че ще отнесе рибарските бараки", разказа Георги. Подобни притеснения глождели и собствениците на крайбрежни заведения.

Огромните камъни, които служат за разбиване на големи вълни, са изхвърлени от морето върху алеята, а на места дори са я прехвърлили. Плажната ивица е осеяна с боклуци, които морето е изхвърлило.

Някои от плажовете по крайбрежната алея буквално са изчезнали, но за сметка на това са се появили нови. Пясъкът от плажа северно от трета буна в момента се намира върху буната, или от южната й страна, където пък се е образувала миниатюрна пясъчна ивица. Все още не могат да се видят всички поражения, които разбушувалото се море е нанесло, тъй като голяма част от плажовете в момента са под прилива и непрекъснато са заливани от нови и нови вълни.

Плажно заведение в „Аспарухово" по спешност вчера е издигало пясъчни диги срещу разбунтувалото се море. Водата и ударните вълни са достигнали близо 10 метра навътре в сушата и са спрели буквално пред заведението.

Някои от крайбрежните кръчми във Варна, които по принцип работят през зимата, са останали затворени, тъй като персоналът не успял да стигне до работните си места.

Източник: в. "Народно дело"




Още по темата: общо новини по темата: 101
14.04.2010 »
19.03.2010 »
19.03.2010 »
17.03.2010 »
17.03.2010 »
16.03.2010 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Kamari-bokluci-zadrustiha-plazha-148271
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.