Съмнения за конфликт на интереси в Общинския съвет
Автор: Екип Varna24.bg 09:51 / 15.03.2010Коментари ()15377
© Varna24.bg
Усвояването на общински и държавни средства от организации, пряко свързани с варненските местни народни избраници, създава съмнения за конфликт на интереси. В Закона за предотвратяване и разкриване на тези случаи е записано, че конфликт възниква, когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. Такъв интерес е „всяка облага от материален или нематериален характер за лице, заемащо публична длъжност, или за свързани с него лица, включително всяко поето задължение", пише още в съответната нормативна база.

Местните народни избраници носят отговорност за конфликт на интереси и съобразно изискванията на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). Там в чл. 37 е записано, че общинският съветник не може да участва при вземането на решения, когато се отнася до негови имуществени интереси, включително и на негови роднини и родственици по съребрена линия. Тодор Мутафов е председател на постоянната комисия „Младежки дейности и спорт" и член на комисията „Социални дейности и жилищна политика". Д-р Янко Станев е зам.-председател на местния парламент във Варна и е шеф на финансовата комисия в Общинския съвет. Той е и член на комисията „Социални дейности и жилищна политика". Именно това са двата органа към местния парламент с пряко отношение към приемането на общинската социална програма. Калояна Димитрова не участва в нито една от тези комисии.

„Ако съветниците са участвали в гласуването на сесия, на цялата Социална програма на община Варна за 2010 г., те не са били в конфликт на интереси по смисъла на закона (ЗМСМА)". Това каза за „Позвънете" главният юрисконсулт на местния парламент Живко Калев. Той не се ангажира с тълкуване на случая в смисъла на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Sumneniya-za-konflikt-na-interesi-v-Obshtinskiya-suvet-148983
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.