580 инспекции направили от КЗП в търговски и туристически обекти
Автор: Екип Varna24.bg 18:08 / 15.03.2010Коментари ()855
© Varna24.bg
От началото на годината от Регионалната дирекция на комисията за защита на потребителите във Варна са извършени общо 580 инспекции в търговски и туристически обекти на територията на региона. Съставени са 73 акта за административни нарушения, в това число 61 акта по Закона за защита на потребителя и 12 акта по Закона за туризма.

 По направлението "Контрол върху безопасността на предлаганите стоки и услуги са извършени 148 инспекции в 123 търговски обекта, при които са съставени 27 акта за установени административни нарушения. Поради възникнали съмнения за безопасност на стоките, са взети проби от четири вида стоки-детски суитчъри, детски ботуши и отвертки.

От комисията е спряно доставянето на пазара и незабавно са изтеглени опасни стоки, имитиращи храни, мъжки обувки с установено високо съдържание на диметил/фумарат, детски сандали и два вида детски облекла. Проверени са и четири обекти, като в три от тях е установено, че липсват инструкции за безопасна употреба на български език . През периода има издадени и три заповеди за забрана на прилагане на нелоялни и заблуждаващи търговски практики.

Източник: радио Варна


https://www.varna24.bg/novini/varna/580-inspekcii-napravili-ot-KZP-v-turgovski-i-turisticheski-obekti-149183
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.