Буните се нуждаят от спешен ремонт след мощните вълни
Автор: Екип Varna24.bg 11:42 / 17.03.2010Коментари ()962
© Impact Press Group
След последната разрушителна буря преди седмица четирите буни от рибарския плаж до „Почивка" плачат за спешен ремонт. Защитните съоръжения са в окаяно състояние и представляват опасност за варненци и гостите на града. Без възстановяването им практически се обезсмисля бъдещото укрепване на стръмния бряг по цялата плажна ивица в района, твърдят специалисти.

Буните са строени преди повече от тридесет години и оттогава не са ремонтирани. Частични бетонни замазки са правени преди две лета, но това са козметични подобрения, от които не зависи здравината на съоръженията.

В най-окаяно състояние е първа буна. Тя е най-опасна на пешеходци и въдичари. Огромните вълни преди седмица са разбили част от каменната покривка от западната страна на буната. В морето са отмъкнати огромни камъни. Други са изхвърлени на бетонната пътека. Участъкът трябва спешно да се заскали, защото следващата буря ще подмие почвата под пътеката и тя ще се пречупи. Основната арматура на бетонната площадка между двата защитни рога отдавна е корозирала и трябва да се подмени и бетонира, за да се спре разрушаването. Не е изключено следващата силна буря да скъса площадката в тоя район. Трябва да се подменят и доста тетраподи, които с годините са разрушени от вълните. На много места се руши и ниският предпазен парапет. Арматурата му също е проядена от корозията.

За подмяна плачат и кнехтовете за вързване на лодки, катери и яхти. През миналото лято десетки пешеходци са наранени при придвижване по голата и проядена арматура. Подобно е състоянието и на втора буна. Унищожените осветителни тела са най-малкият проблем. Те могат да бъдат ремонтирани за броени дни и с малко пари. Дори при бегъл оглед се вижда, че има сериозни пукнатини по бетонния подход към края на буната. Това е заради липсата на ефективно заскаляване и подмиване на почвата.


Източник: в. "Народно дело"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Bunite-se-nuzhdayat-ot-speshen-remont-sled-moshtnite-vulni-149568
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.