5 полезни билки за празничната трапеза | ||||||
| ||||||
През празниците в края на годината тяхното присъствие е по-забележимо от обикновено. Ето и пет от най-често използваните коледни билки и подправки, за които да намерите място на трапезата през предстоящия празничен сезон. Розмарин Богат е на витамин B6, желязо, калций и витамин А. Спокойно може да се използва пресен или изсушен, без да губи положителните си качества. Можете да го добавите към салатен дресинг или към маринати за различни видове месо. В тази връзка може да се каже, че розмаринът е универсална билка, тъй като се съчетава добре с пилешко, но също и с риба, телешко, заешко, агнешко и дори свинско. Розмаринът също си подхожда на всички видове гъби. Можете да го добавите към гъбени супи или ястия с гъби. Лавандула Лавандулата е добре позната от козметичната индустрия. Важно е да знаете, че между декоративна и кулинарна лавандула има разлика. Макар и не особено голяма, можете да я усетите по аромата. Най-често лавандулата се използва в приготвянето на сладкиши и сиропи, но и в някои рецепти за марината за месо. Подходяща е и при приготвяне на риба, както и т.нар. лавандулова захар, с която можете успешно да заместите традиционната. Използва се в суха или прясна форма. Лавандулата има успокояващ ефект за цялото тяло. Освен на нервната система, тя въздейства и на качеството на съня. Затова е много често предпочитана и при приготвянето на заливки и десерти. Мащерка Намираме я в много рецепти за месни и рибни ястия, но също така и в по-постни храни като боб, яйца и картофи.. Билката е издръжлива и подходяща за консервиране и мариноване. Що се отнася до полезните ефекти на мащерката - стрес, болка, кашлица, нервно натоварване и стомашни заболявания - само няколко от нещата, за което мащерката може да помогне. Мащерката е билка, която ще добави стойност към ястията на вашата трапеза в сезона на активни настинки и хронични заболявания, както и ще помогне при бронхити, алергии и болки в гърлото. Чесън Известен с добрите си имуностимулиращи ефекти, можем да добавим чесън към много празнични ястия. Несъмнено най-добре се съчетава с месни ястия след пости, но дори и преди това можете да го добавите към рецепти за постни супи. Съдържа фосфор, калций, желязо, йод и полезни съединения, които активно се борят със свободните радикали в организма. Особено по време на празниците, чесънът помага за понижаване на кръвното ни налягане. Освен това има противогъбични и антибактериални свойства и не на последно място, повишава значително имунитета ни. Канела Освен сладкиши, кафе, горещ шоколад и греяно вино, канелата е навсякъде около нас всяка зима. На първо място, канелата има положителен ефект върху нервната система, съдържа вещества, които успокояват и отпускат тялото и ума. Регулира нивата на кръвната захар, понижава холестерола и подобрява кръвообращението. Смята се също, че канелата е много полезна при заболявания на дихателните пътища. |
Още по темата: | общо новини по темата: 251 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/42 ] следващата страница |