Около 3000 дела срещу длъжници води ВиК Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:17 / 22.03.2010Коментари ()728
© Varna24.bg
Около 3000 са делата, които е завело варненското водоснабдително дружество срещу длъжници, съобщи в интервю инж. Веселин Русев, управител на „ВиК". Сред фирмите, които дължат големи суми, са „Полимери" Девня и „Трансстрой". Всяка от тях „виси" на „ВиК" с по около 100 000 лева. Много са и физическите лица, които не са плащали вода от години. Най-много са некоректните платци във варненския квартал „Максуда", където нито един от абонатите не си плаща сметките за вода. В най-скоро време ще бъдат предприети сериозни мерки срещу неплатилите граждани, закани се инж. Русев. Там, където съдия-изпълнителят няма какво да вземе срещу дължимите суми, водата ще бъде спирана. Общо около 14 млн. лв. бяха дълговете към ВиК в края на миналата година. Според новия управител, делата, които дружеството води, ще помогнат парите да бъдат събрани в значителна част.

През ноември 2009 година управител на ВиК Варна стана бившият вече директор на частното водоснабдително дружество в КК "Златни пясъци". Инж. Веселин Русев смени на поста инж. Валентин Вълканов. Още в края на миналата година Русев съобщи, че ще направи ревизия в дружеството. Проверката вече е приключила, но предстои да бъде направен анализ, съобщи той за Дарик. Още преди анализа обаче може да се каже, че сериозни нарушение не са открити.

С 5-6 % е оптимизиран съставът на работещите във „ВиК" Варна. Съкращенията са засегнали най-вече администрацията, където е имало кухи длъжности. „Революция в предприятието няма да правя, промените ще се извършват плавно", каза Веселин Русев.

Дълбоководното заустване на отпадните води в курорта „Златни пясъци" ще реши проблема на 60%, категоричен е управителят на ВиК. Тръбата ще бъде на около 15-20 метра под морското ниво и ще отвежда непречистените води на една морска миля разстояние от брега. От МОСВ (министерство на околната среда и водите) са уверили, че документите скоро ще бъдат придвижени, а в най-скоро време ще започне и проектирането. Най-вероятно този сезон няма да може да бъде построено новото съоръжение.„Ако всичко се развие така, както съм го планирал, до края на другата година ще започнем работа и по пречиствателната станция", заяви Веселин Русев.

Варненското водоснабдително дружество е приключило финансовата 2009 година с чиста печалба в размер на 2,680 млн. лв. По повод Световния ден на водата - 22 март инж. Русев призна, че загубите по водопреносната мрежа във Варна все още възлизат на около 60-70%. Усилено се работи по подмяна най- вече на големите водопроводи, за да може да се ограничи загубата на чиста питейна вода.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/varna/Okolo-3000-dela-sreshtu-dluzhnici-vodi-ViK-Varna-150736
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.