Бездомници плашат с бунт
Автор: Екип Varna24.bg 10:36 / 23.03.2010Коментари ()1095
© Varna24.bg
Бездомници плашат с бунт и самоуправство, ако бъдат изгонени от единствения приют във Варна. За това се закани възрастна жена, която е една от обитателите на помещения в Социално-учебно професионалния център (СУПЦ) „Д-р Анастасия Железкова" в морския град. Преди дни тя била уведомена от ръководството на приюта, че трябва да напусне обитаваните от нея помещения заради ремонт на сградата.

„Няма къде да отида, нито аз, нито останалите стотина обитатели на единия от блоковете към СУПЦ-то. Наблизо има изоставена сграда в строеж, смятаме там да се заселим". Това каза по време на приемната на общинските съветници от БСП пенсионерката Стоянка Сидерова. Според нея бездомниците не пречат на работата на центъра за деца и младежи с увреждания, защото са настанени в отделна сграда. Сидерова също смята, че ръководството прави фиктивни ремонти на поверения му за стопанисване общински имот.

Нейните думи обаче бяха опровергани от председателя на комисията „Наука и образование" към Общинския съвет в града проф. Николай Джагаров. „Ремонтът е изключително наложителен. Освен това в този период на криза няма да има и общинска субсидия за 2010 г.", коментира той.

Обитателите на същата сграда бяха предупредени още през пролетта на миналата година, че трябва да решат своя жилищен проблем, защото предстои ремонт. Тогава излизането им на улицата се размина на косъм. „Все пак става дума за временен център за приютяване на хора без дом. Престоят е от порядъка на 6 месеца, докато намерят алтернатива. Някои от тях работят, така че имат възможност да плащат и квартира", каза шефът на дирекцията за социални дейности в общината д-р Здравко Марков. Настанените в СУПЦ в момента са около 82-83 души, които не плащат ток, вода или наем. Ремонт на сградата ще има и той ще започне в началото на юни, каза още д-р Здравко Марков. Газификацията на сградата вече е приключила, но предстоят инвестиции за около 5 млн. лв., благодарение на които СУПЦ ще бъде енергийно ефективно, ще се подменят дограмите, ще се сдобие с нова вентилационна система. Финансирането е по оперативна програма „Регионално развитие".

Източник: в. "Позвънете новини"




Още по темата: общо новини по темата: 5
01.04.2010 »
31.03.2010 »
30.03.2010 »
26.03.2010 »
26.03.2010 »
https://www.varna24.bg/novini/varna/Bezdomnici-plashat-s-bunt-150990
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.