Международното френско училище "Шарл Перо" се разраства
Автор: Екип Varna24.bg 09:16 / 24.03.2010Коментари ()3183
Първия си изключително успешен семестър отчита Международното френско училище „Шарл Перо" - Варна. Единственото в града чуждо учебно заведение прие първите си ученици в началото на тази учебна година. Родителите им оцениха предимствата, които дава следваната от педагогическия екип френска образователна програма. Малките ученици на възраст от 3 до 7 години вече свободно се справят с всекидневната битова комуникация на чуждия език. Това е така, защото обучението се провежда на френски. Разбира се, не са пропуснати часовете по български език.

„Мисията на училище „Шарл Перо" е да даде на децата възможност да учат чужд език от най-ранна възраст, при това в условията на една изразена мултикултурна и многоезична среда - посочва директорката г-жа Жослин Льомоан. - В нашите класовете се срещат представители на шест различни националности - българи, французи, италианци, испанци, чехи, руснаци - често деца на родители франкофони или приятели на френската култура. Ние ги възпитаваме в уважение към културните различия и сме свидетели на искрения им интерес към традициите на отделните народи."

Най-важната задача пред колектива на училището сега е подготовката за отваряне на нов по-горен клас. Добавянето на един нов клас всяка година ще помогне за решаване на проблема с обучението на децата на чужденците, работещи във Варна.

През 2009/2010 г. в реконструирания първи етаж на сградата на читалище „Варненски Будители" на бул. „Сливница" 46 се обучават 43 ученици в 3 класа. През учебната 2010 / 2011 г. училището се разраства и наесен в него ще учат вече около 78 ученици от 3 до 8 годишна възраст. Половината от преподавателите и помощник преподавателите са французи.

Поради огромния интерес на родителите приемът започва необичайно рано - от 23 март.

Ще бъдат приети 11 деца на 3 години, по 9 на 4 и на 5 години и 6 на 6 години. Не е задължително родителите да са франкофони или чужденци. Подробности - на интернет адрес: www.efiv.bg

За спектакъла „Ma marionnette parle francais" („Моята кукла говори френски"). Признато е, че марионетките помагат за научаването на чужди езици. Детето, и най-притеснителното, придобива смелост за сметка на марионетката. По този начин говоренето пред публика е много улеснено.

Марионетките в класа на децата от 6 - 7 години бяха представени в началото на март 2010 като кукли, които идват от различни държави от петте континента и говорят френски.

Те съпътстват обучението по френски език (думи, граматика, фонетика), по география (петте континента, франкофонските страни), по изкуства (украсата на куклите, песни, танц) и един забавен игрови момент от обучението, в който децата участват без притеснение индивидуално и групово.

Източник: Днес +



https://www.varna24.bg/novini/varna/Mezhdunarodnoto-frensko-uchilishte-Sharl-Pero-se-razrastva-151256
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.