Край Варна провеждат първата конференция по дентален туризъм
Автор: Екип Varna24.bg 10:42 / 24.03.2010Коментари ()551
© Varna24.bg
Първата у нас конференция на тема „Дентален туризъм в България" ще се проведе утре и вдругиден край Варна. Форумът се организира от Асоциацията на денталните дилъри в България в партньорство с „Фернет" България, Българската асоциация по здравен туризъм и Съюза на инвеститорите в туризма, съобщиха организаторите.

През последните две години, хората, които търсят дентални услуги в чужбина стават все повече, а световната криза засилва тази тенденция. Списание „Евродентал" посочва, че разликата между цените в САЩ и Великобритания от една страна и страните от Източна Европа и Азия, от друга, достига 70 %.

Комбинирането на почивка и лечение се стимулира не само от разликата в цените у дома и зад граница, но и от качеството на медицинския и туристически продукт. „Мостовете и коронките изместиха зеленчуците като основен поминък", така през 2002 г. медиите коментираха бумът на денталния туризъм по унгарско-австрийската граница.

Един милион жители на „слънчевия щат" Калифорния отиват всяка година в Мексико за здравен и най-вече дентален туризъм, отбелязва The Medical Care Journal. В индийския мегаполис Мумбай 40 % от груповите пациенти в денталните центрови са туристи от САЩ, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия.

Турция успя да си отвовюва представително място като дестинация за медицински, спа и уелнес туризъм - всяка година близо 500 000 „здравни" туристи оставят в страната 200 милиона долара. Хърватия и Сърбия разполагат със сравнително добре развита мрежа от услуги, които се предлагат на чуждестранните гости.

Целта на конференцията „Дентален туризъм в България" е да се популяризира опита на съществуващите практики за дентален туризъм в Европа сред българските стоматолози и сред туристическите сдружения като алтернативна възможност за повишаване на бизнес-ефективността в страната ни.

В България има изключително професионално подготвени специалисти с луксозни клиники, които разполагат с модерна апаратура. Много от тях не отстъпват на елитните европейски дентални практики. Развитето на денталния туризъм в България е в интерс както за стоматолозите, така и и за туристическата индустрия.

По време на конференцията ще се поставят и дискутират въпроси и съвместно ще се търсят отговори, за да се положат основите на една отговаряща на европейските регламенти дейност, която да ни подготви за предизвикателството „дентален туризъм", предоставяйки качествен пакет дентални и туристически услуги по европейските стандарти.

Асоциацията на денталните дилъри в България (ADDE) е сдружение, обединяващо 43 български фирми, които търгуват с дентални изделия и притежаватт лиценз от Изпълнителната агенция по лекарствата за търговия на едро с медицински изделия и лекарствени продукти. Организацията е член на Асоциацията на денталните дилъри в Европа.

Източник: Днес +



https://www.varna24.bg/novini/varna/Krai-Varna-provezhdat-purvata-konferenciya-po-dentalen-turizum-151310
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.