Преминахме към лятното часово време
Автор: Екип Varna24.bg 09:26 / 28.03.2010Коментари ()805
© Varna24.bg
Тази нощ в 3.00 часа през преминахме към лятното часово време. Часовниковата стрелка се премести с един час напред. Връщането към астрономическото часово време ще се извърши в края на октомври. Идеята да се местят стрелките на часовниците се е родила в главата на американец, а за първи път е била приложена в Германия по време на Първата световна война през 1916г. Целта е била да се икономисат свещи и електричество тъй като страната изпитвала недостиг на суровини.

Скоро след това примерът на Германия бил последван от Великобритания, Канада и САЩ. Сега това се прави в 110 страни по света. Сред европейските държави само Исландия никога е въвеждала лятно време. У нас местим стрелките на часовниците от 1979 година.

В Русия с настъпването на лятното часово време тази година страната ще загуби два от часовите си пояса. Часовата реформа е по нареждане на президента Дмитрий Медведев. Той възложи правителството да проучи въпроса за намаляването на часовите зони от 11 на 5 и за отмяна на зимното и лятното часово време. Според президента намаляването на часовите разлики ще съживи деловата активност, ще стимулира стопанските връзки и проектите. Медведев за първи път повдигна въпроса за съкращаване на часовите пояси в посланието си пред федералния парламент миналата есен. Идеята му бе подкрепена от руски учени и експерти,които са изчислили, че часовата промяна не води до икономии.

Досега в Русия имаше общо 11 часови зони. Някои от тях обединяваха доста голям брой руски административни субекти, а други само един или два субекта. Съгласно реформата пет субекта не промениха стрелките тази нощ, защото са включени в други часови пояси. Камчатка и Чукотка, например, стават част от Магаданския часови пояс, в който времето е с 8 часа напред от това в Москва.

Източник: Ekipnews



https://www.varna24.bg/novini/varna/Preminahme-kum-lyatnoto-chasovo-vreme-152313
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.