В АГ-болницата тръгват на ефективна стачка
Автор: Екип Varna24.bg 09:41 / 31.03.2010Коментари ()1998
© Impact Press Group
Ефективна стачка стягат лекари и акушери от АГ болница във Варна. За пореден път колективът на здравното заведение е решен на крайни мерки, за да реши тегнещия от години финансов проблем. „В подготовка сме за ефективни стачни действия, вероятно от 7 април ще обслужваме само спешните случаи", каза лидерът на КТ „Подкрепа" в АГ болница д-р Костадинка Попова. Всъщност стартът на подготовката за ефективната стачка бе даден на вчерашното събрание на екипа на здравното заведение. За да бъде протестът им в рамките на закона, ще се сключи споразумение с работодателя. Търпението на колектива е изчерпано, защото всички са взели със закъснение заплатите за януари, а за февруари само аванс. „Днес сме 30-и, но преведени средства от здравната каса няма. Само от началото на годината сме задлъжнели към доставчиците със 110 000 лв.", каза управителят на здравното заведение, който също присъства на срещата. На нея дойдоха още директорът на Регионалния център по здравеопазване д-р Веселин Балкански и шефът на дирекция „Здравно развитие" в общината доц. д-р Станка Маринчева. Нейният призив към лекарите и акушерите да имат търпение предизвика гнева на хората.

„От декември месец се опитваме да бъдем търпеливи. За Коледа и Нова година не взехме заплати, за Великден пак сме без пари. Плащанията са толкова разсрочени във времето и епизодични, че вече не е възможно да се справим. Повечето от нас имат кредити и задължения. Здравната каса като закъснява, ще ни даде ли с лихвите забавените плащания", зададе резонните за случая въпроси лидерът на Асоциацията на спциалистите по здравни грижи във Варна Анелия Трифонова. 200 000 дадохте за кучкарник, напълнихте града с палми, но за АГ нямате, роптаеше мнозинството.

Негодуванието изкарва на стачка здравните работници защото и условията им за работа са под всякаква критика. Обвиненията, че община Варна дава пари на други болници, които са държавни, а за ремонт на общинската АГ - не, останаха глас в пустиня. „На този етап общината няма откъде да вземе пари, за да ги предостави за ремонти", каза доц. Маринчева, която извади списък с даваните през годините средства на здравното заведение. В крайна сметка се оказа, че последно общински пари са влезли в АГ през 2007 г. за нафта.

Източник: в. "Позвънете новини"




Още по темата: общо новини по темата: 8
08.04.2010 »
06.04.2010 »
01.04.2010 »
31.03.2010 »
31.03.2010 »
31.03.2010 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/V-AG-bolnicata-trugvat-na-efektivna-stachka-153017
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.