Три случая на насилие над деца само за седмица
Автор: Екип Varna24.bg 13:49 / 31.03.2010Коментари ()718
© Varna24.bg
Три нови случая на насилие над деца са регистрирани в областта през последната седмица, съобщиха от Регионалната дирекция за социално подпомагане. Най-скорошният е отчетен в неделя. Той се отнася за 8-годишно момиченце, което е било насилвано сексуално от баща му. Детето е останало под негови грижи, след като майката го е изоставила и е напуснала страната. Социалното положение на семейството е тежко, а специалистите отчитат липса на адекватна грижа от страна на бащата.

Вторият случай се отнася за момиченце с тежко болна майка, което е изпратено при близки заради влошаване на състоянието на майката. Насилието над детето се е случило, докато е живеело при биологичния си родител. Преди време майката е живеела с мъж на съпружески начала. Той е блудствал с момиченцето. Детето е разказало за преживяното, след като е попаднало в безопасна среда.

За третия случай не бяха разкрити подробности поради неговата сложност. Единствената информация е, че става въпрос за малко момченце от Варна. И трите деца са изведени в безопасна среда, информират социалните.

За повече от една година в отделите „ Закрила на детето" са постъпили 101 сигнала за насилие над деца. Това съобщи Мария Чанкова, шеф на „ Дирекция за социално подпомагане", по време на последната си изява пред медии на този пост. Открита е работа по 73 случая като са приключени успешно 16 от тях. По 60 от случаите е направена актуална оценка и са изготвени планове за действие за съответното дете. По 28 от всички подадени сигнали не е започната работа. В 75 % от случаите става въпрос за насилие в семейна среда, а в останлите 25 % за наислие извършено на улицата, от роднини или такива без родствена връзка с детето. По някои от сиганлите е установена недостоверност на информацията, при други проблемът е туширан чрез медиация, а при по-тежките случаи детето е извеждано от семейна среда, каза още Чанкова.

От Регионална дирекция за социално подпомагане напомнят, че един от начините за подаване на сигнал, за насилие над малолетни и непълнолетни, е на телефон 116-111.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/varna/Tri-sluchaya-na-nasilie-nad-deca-samo-za-sedmica-153166
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.