Е.ОН продължава да монтира платформи за щъркелови гнезда върху стълбовете
Автор: Екип Varna24.bg 13:10 / 01.04.2010Коментари ()625
©
Трета поредна година Е.ОН България продължава да монтира платформи за щъркелови гнезда върху електрическите стълбове на територията на Североизточна България. Инициативата стартира през 2008 година съвместно с Българско дружество за защита на птиците. До момента са монтирани 12 платформи на територията на областите Варна, Шумен, Силистра и Габрово, а през 2010 година предстои да се монтират нови 15, час от които ще бъдат в областите Разград и Русе.

Белият щъркел е един от двата защитени видове, включени в Червената книга на България и разполагането на гнездата върху платформи е начин да се запази неговата популация.
За да не се наруши процесът на гнездене, монтажът на съоръженията се извършва на два етапа - първият стартира през месец март и продължава до окончателната пролетна миграция на птиците, а вторият е след есенната миграция, през месеците октомври и ноември.

Платформите се монтират на безопасно разстояние от въздушните линии на електроразпределителната мрежа, така че животът на птиците да бъде съхранен, а едновременно с това да се улесни поддръжката и да се ограничат авариите, предизвикани от тях. Съоръженията се монтират от специалисти на Е.ОН България Мрежи, със съдействието на орнитолози от Българско дружество за защита на птиците.


https://www.varna24.bg/novini/regionalni/EON-produlzhava-da-montira-platformi-za-shturkelovi-gnezda-vurhu-stulbovete-153453
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.