Нито една археологическа колекция не е регистрирана във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:24 / 01.04.2010Коментари ()862
© Varna24.bg
Почти година е минала от приемането на новия Закон за културното наследство, но до момента в Регионалния исторически музей във Варна няма регистрирана нито една археологическа колекция. Досега никой не ни е търсил по този повод и по всяка вероятност това ще създаде сериозни проблеми на колекционерите, коментира директорът на музея д-р Валентин Плетньов.

Той уточни, че гратисният период за регистрация изтича след броени дни, на 10 април. Валентин Плетньов заяви, че може би става въпрос за десетки, ако не и стотици колекции, тъй като РИМ - Варна отговаря за целия регион, а съгласно нормативната уредба градските музеи в Провадия и Девня например не могат да сертифицират такива паметници.

Затова от РИМ - Варна уведомяват всички притежатели на колекции, придобити преди влизането в сила на Закона за културното наследство (Държавен вестник, бр.19, 2009), че в срок до 10 април трябва да подадат заявление за идентификация по Наредба 3 на Министерство на културата (от 3 декември 2009) във връзка с чл. 97 от Закона за културното наследство и заключителните му разпоредби (чл.5 и 6).

Заявленията се подават по образец (Приложение 5) към Наредба 3 в РИМ - Варна включително и на 10 април - събота.

Източник: Днес +



https://www.varna24.bg/novini/varna/Nito-edna-arheologicheska-kolekciya-ne-e-registrirana-vuv-Varna-153530
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.