Съдът пусна рибарите на Морска гара
Автор: Екип Varna24.bg 09:30 / 07.04.2010Коментари ()31510
© Varna24.bg
Варненският административен съд пусна рибарите в територията на пасажерския терминал на пристанище Варна. Това стана след близо едногодишна битка между институциите в морския град. През май миналата година изпълнителният директор на порта Данаил Папазов отряза достъпа на рибарите до терминала и прилежащите кейови стени. Тогава Папазов мотивира заповедта си с протичащите в момента ремонтни дейности в района. Според него с присъствието си в тази част на Морска гара рибарите възпрепятстват провежданите там организационни мероприятия и подготовка за летния сезон в пасажерския терминал. Много по-важното обаче било, че въдичарите пречат на сигурността, обясни тогава шефът на порта. Папазов аргументира още заповедта си със спазването на Международния код за сигурност и факта, че пасажерският терминал е охраняема зона. По думите му там акостират и много скъпи яхти и кораби и не може рибарите да мятат кукичките между тях с риск дори и да ги повредят.

Още тогава кметът на Варна Кирил Йорданов обяви заповедта на шефа на порта за нищожна, незаконосъобразна и немотивирана. Градоначалникът упрекна Папазов в некомпетентност, тъй като ръководеният от него орган не можел да управлява територия, която е изключителна държавна собственост. Въз основа на тези си доводи кметът заведе иск в Административния съд в града. Според жалбата на Йорданов при постановяването на въпросната заповед са били допуснати процесуални нарушения, които водят до нейната незаконосъобразност. След няколко съдебни заседания правораздавателният орган се съобрази с доводите на кмета и отмени заповедта на директора на порта, като пусна рибарите на кея пред Морска гара. Решението на варненските съдии може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

„Решението е абсурдно. Естествено, че ще го обжалваме", категорично заяви директорът на „Пристанище Варна" ЕАД Данаил Папазов. Той добави, че все още не са предприети действия, защото документите са получени едва вчера.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Sudut-pusna-ribarite-na-Morska-gara-154376
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.