Съдът не уважи искането за отмяна на "такса изкоп"
Автор: Екип Varna24.bg 15:35 / 09.04.2010Коментари ()668
© Varna24.bg
Варненският административен съд остави без уважение колективната жалба на 9 енергийни и телекомуникационни фирми срещу решение на Общинския съвет за промяна в Наредбата за определянето и администрирането на местни данъци и такси и цени на услуги. След тази промяна фирмите трябва да плащат такси за прокарване през общински имоти на електрически кабели, водопроводи, тръбопроводи и газопроводи.

Съдът прецени, че решението на местния парламент не носи вреди, които са труднопоправими, за това и не са налице законови условия, по които то да бъде спряно, дори и временно.

Решението на съда не подлежи на обжалване.

Промяната на въпросната наредба бе приета с решение на местния парламент на 17 февруари тази година. Според търговските дружества промените в наредбата са незаконосъобразни, тъй като влизат в противоречие с правни норми от по-висок ранг, а именно Закона за енергетиката и Закона за електронните съобщения. За възникналия казус бe сезиран и областният управител Данчо Симеонов.

Новата такса значително ще оскъпи услугите на фирмите и това директно ще засегне крайните клиенти, заяви на днешното заседание адвокатът на фирмите Константин Парчев. Според изчисления след приемането на промените в наредбата, прокарването на един километър газопровод ще струва 30 000 лева, а цената за електрически кабели става 12 лева на линеен метър.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/varna/Sudut-ne-uvazhi-iskaneto-za-otmyana-na-taksa-izkop-155055
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.