Един лекар е осъден за смърт на пациент за последните 2 години
Автор: Екип Varna24.bg 10:34 / 13.04.2010Коментари ()2105
© Varna24.bg
Само една осъдителна присъда срещу лекар, причинил по непредпазливост смъртта на пациент, има през последните 2 години. Тя е наложена от Варненския окръжен съд през декември 2008 г. на д-р Румен Хубенов, лекар в болницата в Провадия. Причина за воденото срещу него дело е заради пациент, постъпил в болницата след катастрофа и по-късно починал. На смяна бил д-р Хубенов, който бе признат от съда за виновен, че не оказал нужните грижи за здравето на ранения. Тъй като лекарят нямал други провинения, магистратите му наложиха административно наказание глоба от 1000 лв. За 2009 г. са образувани 7 дела за лекарски грешки, съобщиха от Варненска окръжна прокуратура. Едно от тях е с вече внесен обвинителен акт. До момента в съдебна фаза са делата срещу лекарите Стефан Райнов и Орлин Иванов. Д-р Райнов работел като психиатър в МБАЛ „Св. Марина" и е подсъдим за това, че през октомври 2006 г. извършил нужните изследвания на 57-годишен пациент, който впоследствие издъхнал от пневмония. Д-р Иванов пък отговаря пред закона за кончината на покойния шеф на ДКЦ IV във Варна - д-р Кирил Враняшки. Иванов не е хоспитализирал колегата си, след като му направил кардиограми, които показали лоши показатели. Часове по-късно д-р Враняшки издъхнал от инфаркт.

18 жалби срещу лекари са постъпили в етичната комисия на регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Варна. „Всички са решени, една от тях е приключила с глоба от 500 лв. и е най-сериозната санкция за колега", каза председателят на местната колегия д-р Светлин Митев. Писменият сигнал е подаден от пациент, който се е жалвал, че е лекарят е „спестил" дейност, която е трябвало да извърши. С още 2 порицания се изчерпват санкциите на съюза спрямо провинили се колеги. „Част от жалбите са относително основателни, други са по-скоро насочени срещу системата и административните недомислици. Най-общият пример, който мога да дам е, когато пациент иска направление, а семейният лекар е изчерпал лимита си", каза д-р Светлин Митев.

Тази година в етичната комисия има 12 жалби, част от тях са наследени от 2009 г. 7 са решени и се остават без последствия, 3 са в процес на проверка, а по някои има открити дела или проверки от институции. Два от сигналите са нови, допълниха още от Лекарския съюз.

Източник: в. "Позвънете новини"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Edin-lekar-e-osuden-za-smurt-na-pacient-za-poslednite-2-godini-155749
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.