Затворници водят дела за разнообразие
Автор: Екип Varna24.bg 09:49 / 22.04.2010Коментари ()4775
© Varna24.bg
Варненските затворници са открили нов начин да разнообразяват ежедневието си с разходки извън рамките на тюрмата. Местните пандизчии завеждат различни дела срещу правосъдното министерство. Така те законно напускат пределите на затвора, за да участват в инициираните от тях процеси. „Обикновено молбите на затворниците са идентични, като съдържанието им е от порядъка на 17-18 страници. Редовно те завеждат искове за обезщетение от страна на Министерство на правосъдието", коментира за „Позвънете" пресаташето на Административния съд във Варна Милена Комитска. Завеждането на една жалба струва на клиентите на тюрмата сумата от 10 лв., в последствие те са представлявани от служебно назначени защитници, добави тя. Проверка в регистрите на съда показа, че заведените от пандизчиите дела обикновено са с предизвестен край, поради недоброто обосноваване на исковите им претенции. Така след неизпълнение на указанията за отстраняване на нередовностите по молбите в срок, производствата биват прекратявани от съда. Справката сочи още, че най-често затворниците претендират за обезщетения в размер на 10 000 лв., заради причинени им неимуществени вреди поради действие или бездействие от страна на служителите на затвора. Рекордьор по заведени дела сред клиентите на варненската тюрма е Красимир Илиев с прякор Прасето. Той има 8 иска за обезщетения и една жалба, като нито една от претенциите му не е била уважена от съда, коментираха от пресслужбата на правораздавателния орган.

Друг интересен случай е производството, образувано по искова молба от затворник с инициали Д.К.М. Той съди Министерството на правосъдието за обезщетение в размер на 20 000 лв. по 5 иска за обезщетение на претърпени от него неимуществени вреди. Става въпрос за 5 негови развалени зъба, които не били излекувани своевременно от затворническия зъболекар. В следствие на това затворникът изпитал „чувства на страдания, мъка и тъга".

Въпреки голямата активност на затворниците в Административния съд в града не се сещат да е била уважена нито една жалба.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Zatvornici-vodyat-dela-za-raznoobrazie-157947
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.