Кръщават улици в цял квартал на бивши кметове на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:20 / 27.04.2010Коментари ()1050
© Varna24.bg
Като част от кампанията по именуване на варненските улици, скоро в града ще се появи цял „кметски квартал". С имена на варненски градоначалници ще се сдобият улици в някой от районите, които в момента носят само номера, заяви доц. Константин Трошев - председател на комисията по „Наименования" към местния парламент.

Именуването на улици се прави с цел улеснение на гражданите при получаване на кореспонденция или доставки. Започналата подмяна на личните документи е подходящ момент за именуване, като така няма да има излишни затруднения за жителите на номерираните улици. Така доц. Трошев мотивира ударното кръщаване на улици.

От именуване се нуждаят пресечки в много варненски квартали като Владиславово, Възраждане и дори в Трошево. „Затруднени сме, защото са нужни много имена, а банката с такива имена не е чак толкова голяма", коментира шефа на общинската комисия „Наименования". За целта се събират предложения от различни гилдии в града. Скоро „свои" улици ще имат личности, допринесли за развитието на морската столица, като общественици, актьори, режисьори, художници и журналисти.

Първият от кварталите, в който улиците с номера бяха заменени с имена бе кв. Бриз. Там бе обособено „докторско" каре - 20 улици бяха кръстени на видни медици, допринесли за развитието на Варна.

Засега се отлага преименуването на улици и местности, които носят небългарски имена. С решение на Общинския съвет от октомври 2008 г. трябваше да бъде сформирана експертна група, която да прецени дали турските наименования на улиците и обектите в града трябва да се запазят или премахнат. Такава група от експерти все още не е сформирана. „Това в момента не е приоритет. Нямаме сили за всичко, пък и даването на имена на улиците с номера е по-належащо в момента", е мнението на доц. Трошев.

Предстои изработване на второ издание на справочника „Улиците и площадите на Варна". Първото издание съдържаше информация за призхода на повечето улични имена и бе разпространено в тираж от 1000 броя. Заради интереса към справочника вероятно догодина ще бъде пуснато новото издание, което ще е и доста по-интересно, разкри шефът на общинската комисия, отговаряща за наименованията.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/varna/Krushtavat-ulici-v-cyal-kvartal-na-bivshi-kmetove-na-Varna-159041
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.