Задържаните при операцията срещу трафика на жени остават в ареста
Автор: Екип Varna24.bg 16:03 / 27.04.2010Коментари ()1113
© Impact Press Group
На основание Европейска заповед за арест /ЕЗА/, издадена миналата седмица от зам. прокурор при Окръжен съд в Марсилия, от днес Ариф Мазламов от Долни Чифлик и Румен Христов от Варна са задържани под стража. Двамата са обвиняеми по досъдебно производство и се разследват за участие в престъпна група, създадена за сводническа дейност с отегчаващи обстоятелства и множество лица, принуждавани да проституират на територията на република Франция.

Пресслужбата на съда уточнява, че разследването е започнало в началото на 2008 година, след като специализираните френски служби са получили сведение за широка и активно действаща мрежа за проституция в Ница. Следствените действия установили, че само от лятото на миналата година от Ница до България и в Германия са изпратени близо 300 000 евро. Парите пристигали чрез Western Union до около 20 лица, живеещи предимно в района на Варна и свързани с мрежата за проституция. Голяма част от жените, принуждавани да проституират били от Варна. Компетентните френски власти твърдят, че и сводниците на момичетата били от морската столица на България. Разследват се множество лица, извършили сводническа дейност във Франция в периода от началото на 2006 до 19 април тази година. Миналата седмица близо 20 проституиращи български момичета бяха арестувани в района на Ница. Така се стигна до специализираната международна полицейска акция, проведена преди 2 дни във Варна и съседните общини, с участието на "Гранична полиция", на български и френски полицаи и прокурори.

Днес Варненският окръжен съд прецени, че ЕЗА съдържа всички реквизити, посочени в Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест /ЗЕЕЗА/. Нещо повече. Френските власти са гарантирали, че след приключване на разследването и на съдебния процес, ако Мазламов и Христов бъдат осъдени ефективно, могат да изтърпят наказанията си в България. Днешното задържане под стража ще гарантира присъствието на двамата на съдебното заседание във Варненският окръжен съд следващата седмица. Тогава съдът ще разгледа по същество искането на компетентните френски власти за екстрадицията на Ариф Мазламов и Румен Христов.

Ако всеки един от тях иска да обжалва днешните определения на ВОС, с които бяха задържани под стража, те ще явят пред Варненския апелативен съд на 4 май 2010 година от 10,00 часа.




Още по темата: общо новини по темата: 4
04.05.2010 »
26.04.2010 »
26.04.2010 »
26.04.2010 »
https://www.varna24.bg/novini/varna/Zadurzhanite-pri-operaciyata-sreshtu-trafika-na-zheni-ostavat-v-aresta-159205
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.