Изненади за жителите и гостите готви община Суворово за празника на града
Автор: Екип Varna24.bg 10:34 / 28.04.2010Коментари ()959
©
По традиция фолклорният празник в местността Горски кладенец се открива от кмета на община Суворово инж. Павлин Параскевов
Различни мероприятия ще се проведат в Суворово по случай празника на града - 1 май. Официално откриване на тържествата ще бъде дадено в 16 часа в четвъртък в Народно читалище „Пробуда" с изложба на кръжока по изобразително изкуство. Час по-късно в културния център - "Старото училище" ще се проведе карнавално парти с детска дискотека. На 30 април - петък, в 10,30 часа пред сградата на общинската администрация ще бъде даден старта на VІІ традиционен крос по повод празника на град Суворово. В 15,30 ч. в читалище „Пробуда" за най-малките жители е подготвена театралната постановка „Хитър Петър" на драматично-кукления театър „Сава Доброплодни" Силистра. От 19 ч. пак там ще бъде представена театралната постановка „Женско царство".

Навръх празника - в събота, от 10 часа в местността Горски кладенец ще бъде открит ІІІ празник на фолклорното изкуство - "Като жива вода" Суворово 2010. От 12 ч. концерт ще изнесе оркестър "Бриз" - Варна. Фолклорният празник ще продължи и в неделя.

В 13 ч. на 2 май на трасето Суворово - Баново ще бъде даден старта на първи кръг от националният шампионат по офроуд на България.

Час по-късно на кортовете в града ще бъде открит турнир по тенис на корт.

Празникът на Суворово ще бъде закрит в 19 часа в читалище „Пробуда" със съвместен концерт на фолклорен ансамбъл „Слънце" и певчески колектив „Забава" от Киев, Република Украйна. Тогава ще бъдат обявени и наградените участници от фестивала „Като жива вода" Суворово - 2010.

Град Суворово се намира приблизително на еднакво разстояние от Варна (34 километра), Добрич (56 км) и Шумен (59 км.). В центъра на града се намира общинският исторически музей. В него са представени експозиции от богата етнографска сбирка, материали и фотоси от обществено - политическото и историческото развитие, свързани с материалната и духовна култура на населението живяло по тези места от 4 800 г. пр. Хр., с дейността и живота на генерал Суворов, материали от епохата на Възраждането и новата история. Над града се извършват разкопки на стара римска крепост, изграден е и парк с чешма на мястото, където е била гробницата на руските войници, загинали в района през Руско-турската война от 1777 г. под командването на ген. Суворов. В Суворово се намира и третата по-големина джамия в Североизточна България, строена през втората половина на XVI век по проект на турския архитект Синан. 5 септември е датата, на която през 1984 г. Суворово е обявен за град. Първото име на днешно Суворово е Козлуджа, а по-късно се нарича Нов градец.



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Iznenadi-za-zhitelite-i-gostite-gotvi-obshtina-Suvorovo-za-praznika-na-grada-159348
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.