Варненска докторка организира безплатни гинекологични прегледи
Автор: Екип Varna24.bg 16:57 / 28.04.2010Коментари ()952
© Varna24.bg
В хода на икономическата криза у нас, на фона на недоволстващите лекари, пациенти и синдикати, някой специалисти са решили да помогнат напълно безвъзмездно с безплатни прегледи. В случая не става дума нито за европейски ден за борба с рака, нито за политическа кампания или пиар на медицинска клиника, а чисто и просто за мисията на лекаря да помага на пациентите си.

Д-р Антонина Радева, акушеро-гинеколог от Варна, има амбицията в рамките на четири дни да осъществява напълно безплатни гинекологични прегледи. Според д-р Радева всички жени, независимо от възрастта им, трябва да преодолеят смущенията си от прегледа и поне един път годишно да посещават своя гинеколог.

„Ако вие сте съвестна, бъдете настоятелни и с жените около вас", казва тя. Варненската лекарка смята, че ако държавата не проявява разбиране, то лекарите трябва да поемат инициативата в свои ръце, а пациентите съвестно да се погрижат за здравето си. "Понякога един обикновен преглед за няколко минути може да се равнява на спасен живот" коментира гинеколожката и отново призова към по-голяма решителност от страна на жените.


Д-р Радева провежда за втора година своята инициатива за безплатни гинекологични прегледи. Миналата година гинеколожката отвори врати за пациенти по време на Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка, която се провежда между 25 и 29 януари.

Заболеваемостта и смъртността от рак на маточната шийка в България е четири пъти по-висока в сравнение с останалите страни от ЕС. Всеки ден една българка умира, а три се разболяват - точно това поражда необходимостта от профилактика при жените. Тази година д-р Радева е преценила, че не е необходим повод да се даде възможност на жената да се прегледа безплатно, затова на 11 и 18 май от 14:30 до 19:00 и на 12 и 19 май от 9:30 до 13:00 нейният акушеро-гинекологичен кабинет на ул. Кирил Шиваров 1 във Варна ще извършва безплатни профилактични прегледи.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenska-doktorka-organizira-bezplatni-ginekologichni-pregledi-159513
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.