Учениците с неочаквана ваканция през май
Автор: Екип Varna24.bg 09:40 / 01.05.2010Коментари ()1262
© Varna24.bg
Неочаквана ваканция ще споходи учениците през май. Освен стандартните празници, които се почивни за цялата държава, децата ще получат още 4 дни почивка непосредствено преди края на срока. 14 и 17 май още преди началото на учебната година бяха обявени за почивни, защото тогава се провеждат двете задължителни матури.

В последния момент обаче просветното министерство готви наредба, с която към тях се прибавят още два дни - 27 и 31 май. Това са датите, на които ще са приемните изпити за гимназия в седми клас по български и математика.

Досега те се провеждаха през юли, но тази година за първи път са изтеглени по-рано, защото се провеждат заедно с миниматурите. От МОМН обясниха, че в тези дни много от учителите са ангажирани да бъдат квестори в други училища, затова няма да може да се проведе активна учебна дейност.

Отделно от това някои школа може да се уредят с ощe 6 неучебни дни, ако в тях се провеждат така наречените матури по избор. Те ще текат от 18 до 26 май. "Дните може да са неучебни по усмотрение на педагогическия съвет, но са присъствени.

Училището може да ги използва за спортни празници и културни мероприятия", разясни шефката на просветния инспекторат в столицата Ваня Кастрева. Въпреки това родители вече са получили съобщение, че децата им ще бъдат във ваканция през този период. За сметка на това учениците ще учат в една от съботите - 15 май, заради почивните дни по Гергьовден.

Източник: в. "Стандарт"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Uchenicite-s-neochakvana-vakanciya-prez-mai-160132
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.