Всяка година във Варненско около 10 души загиват на работните си места
Автор: Екип Varna24.bg 14:58 / 01.05.2010Коментари ()683
Всяка година средно между 9 и 12 души от Варненска област загиват на работните си места, съобщи началникът на Инспекцията по труда (ИТ) Иван Иванов. Поводът бе Деня за почит към паметта на починалите при трудови злополуки - 28 април. По данни от НОИ най-много инциденти с фатален изход е имало през 2001 г. - 15, най-малко - 5, през 2003 г. В повечето случаи смъртта е застигала жертвите на път за работа или след завръщане от офиса. Според чл. 55 ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване за трудова злополука се смята всеки инцидент, станал 1 час преди или след края на законоустановеното работно време.

Най-рискови са строителството, корабостроенето и кораборемонтът. В първия отрасъл злополуките са най-тежки, във втория - най-многобройни. Една от основните причини е наемането на хора без изградени трудови навици. Затова работодателите трябва да обърнат по-сериозно внимание на обучението и подбора на кадри, посъветва Иванов. През първото тримесечие на т.г. са регистрирани 90 трудови злополуки, като едната е завършила трагично.

Общият извод е, че спрямо 2005 г. производственият травматизъм е намалял с около 20%. Според данните 70% от злополуките са предизвикани от подхлъзване, препъване, стъпване накриво и други подобни обстоятелства, което се свързва с неадекватното поведение на работещия на отреденото му от шефа на фирмата място.

Има опити на работодатели да прикриват трудовите злополуки, призна шефът на ИТ - Варна. През м.г. има 3 подобни случая с фирми, партньори на "Булярд Корабостроителна индустрия". Обикновено работникът получава уверение, че ще му бъде платено лечението, ако скрие за инцидента на работното място.

През първото тримесечие в ИТ - Варна, са постъпили 335 жалби от граждани, като 80% от тях са за забавени или неизплатени заплати. Зачестяват и оплакванията срещу неоформяне на трудови книжки след освобождаване от длъжност.

Източник: в. "Черно море"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Vsyaka-godina-vuv-Varnensko-okolo-10-dushi-zagivat-na-rabotnite-si-mesta-160179
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.