Забраниха достъпа на плавателни средства до варненските буни
Автор: Екип Varna24.bg 16:15 / 03.05.2010Коментари ()654
© Varna24.bg
Състоянието на кейовете на буни №1, 2 и 3 пред алея първа във Варна не отговаря на изискванията за тяхната безопасна експлоатация, констатира проверка на „Морска администрация". По думите на капитан Борис Ковачев, шеф на варненската дирекция, достъпът на плавателни средства с цел извършване на туристически превози и разходки ще остане забранен до привеждането на обектите в състояние, не застрашаващо живота и здравето на туристите.

В лошо състояние са още осем обекта от Шабла до Емине: буна №3 в Каварна, такава пред хотел „Империал" и пристан във ваканционен клуб „Ривиера", буна в местността Кабакум, мостик на „Слънчев ден", кейове в кк „Св. св. Константин и Елена", буната на Траката и пристан Камчия. На съоръженията липсват отделни елементи или са силно корозирали, има изкъртена бетонна настилка и разрушени ел. инсталации, стърчат арматури, осветлението е неизправно и т.н.

До края на месеца ще приключат проверките и на туристическите кораби, като за разлика от миналата година такива ще се правят през целия сезон, а не само преди старта му, заяви на нарочна пресконференция днес изпълнителният директор на ИА „Морска администрация" Сергей Църнаклийски. Той поясни, че проверените до момента кораби общо взето са готови да посрещат туристи, като са направени забележки най-вече относно необходимата информация за броя пътници.

По Северното Черноморие оперират между 30 и 35 корабчета с капацитет до 12 пътници, като в Бургас също са някъде толкова, поясни Църнаклийски. Той каза още, че плавателните съдове са сравнително нови - между 5 и 10-годишни, като освен че пътниците им трябва да са добре запознати с капацитета им чрез поставените за тази цел табели, тази година администрацията ще наблегне и на тренировките на екипажите, които напоследък били занемарени.

Източник: Днес +



https://www.varna24.bg/novini/varna/Zabraniha-dostupa-na-plavatelni-sredstva-do-varnenskite-buni-160548
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.