450 са преминали метадоновата програма за наркозависими във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:45 / 17.05.2010Коментари ()980
© Varna24.bg
Общо 450 души са преминали през центъра за лечение на наркозависими по метадоновата програма във Варна. Това каза днес по време на заседание на комисията по „Собственост и стопанство" към варненския Общински съвет Варна Цветелина Дончева, директор на Амбулатория групова практика за специализирана медицинска помощ, център за психично здраве - Варна.

Местните депутати разгледаха част от отчетите на фирмите за миналата година. Мотивът за решението им е, че трябва да е ясно какви са вижданията на общината за бъдещето на неработещите фирми. Цветелина Дончева уточни, че тези 450 човека са преминали програмата за метадоново лечение към центъра за периода от 7 години, откакто реално функционира програмата.

150 човека е капацитетът на програмата и от началото на нейния старт, капацитетът й винаги е бил изпълнен. Тя уточни, че няма изследване, което да се прилага за да проследява успеваемостта на лечението. Към момента има информация за 50 - 60 човека, от преминалите метадоново лечение, за които със сигурност се твърди, че трайно не употребяват наркотични вещества.

Цветелина Дончева коментира още, че контролът по-програмата може да се определи като достатъчен и ако тук е възможно да има случаи на злоупотреби, то те биха били изолирани. Стана ясно, че диапазона от услуги предлагани в центъра далеч не се изчерпват с даването на метадон. Наркозависимите в центъра посещават рехабилитации, групови и индивидуални консултации, редица културни мероприятия.

Източник: Агенция "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/450-sa-preminali-metadonovata-programa-za-narkozavisimi-vuv-Varna-163680
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.