Ловец на пепелянки "изгърмя" с акт
Автор: Екип Varna24.bg 09:25 / 19.05.2010Коментари ()810
© Varna24.bg
Ловец на пепелянки бе спипан от варненската екоинспекция и отнесе глоба заради лов на защитените влечуги. Човекът редовно хващал пепелянки в гора край Добрич и после ги продавал. Негов познат научил за препитанието му и го „изпял" на контролните органи. След сигнал на „Зеления телефон" на Регионалната инспекция по околна среда и води във Варна, експерти от ведомството заедно с полицаи от МВР - Добрич, хукнали към змияря. Той не успял да представи документи, показващи законния произход на животното, и то било конфискувано.

Влечугото е от вида Vipera ammodytes и попада в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, което го прави защитен вид, обясниха от екоинспекцията. Змията е била в добро физическо състояние. Веднага след изземването е била върната към естествената си природна среда.

На нарушителя е съставен акт за незаконно притежаване на взет от природата екземпляр от защитен вид, уточниха от екоинспекцията. От там допълниха, че при установени нарушения на екологичното законодателство гражданите са задължени да подават сигнали в ековедомството.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Lovec-na-pepelyanki-izgurmya-s-akt-164053
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.