Безплатно преглеждат зъбите на деца през юни в Дентален център I
Автор: Екип Varna24.bg 11:00 / 19.05.2010Коментари ()635
© Varna24.bg
Дентален център I традиционно се включва по инициатива на ръководството в националните мероприятия за профилактика и безплатни прегледи на подрастващите до 18 години. Въпреки че национална кампания в момента няма обявена, заради плачевните резултати от подобни инициативи управителят на Дентален център I д-р Слава Даковска и екипа й подхванаха идеята в чест на 1 юни - Денят на детето, през целия месец да извършват профилактиката с безплатни прегледи на подрастващите до 18 години. Общинският център има опит с детското зъболечение, тъй като заедно с Дентален център "Даковски", са единствените здравни заведения в морската столица, които са разкрили кабинети в две училища.

Безплатните прегледи на ученици ще продължат през целия месец юни 2010 г. В Стоматологията скринингът ще се извършва от четирима детски стоматолози след предварително записване на телефони: 615 307 и 615 586. Всички желаещи могат да посетят зъболекарите в центъра от 8 до 19 часа всеки работен ден, съобщи д-р Слава Даковска, управител на Дентален център I.

Д-р Даковска коментира още, че проблемът със зъбния статус на децата е особено голям. Всички провеждани скрининги доказват наличието на кариеси в най-ранна възраст и дори на извадени постоянни зъби още на 10-12 години. В миналогодишната кампания се установи при прегледи в няколко училища, че във Варна има деца, особено от ромската общност, които през живота си не са ползвали четка и паста за зъби. От практиката да обслужват със свои кабинети няколко варненски училища се констатира, че родителите нехаят на състоянието на зъбите на своите деца. Освен това в Стоматологията няма почти никакви безплатни специализирани услуги. На децата до 18 години се полага един преглед и четири дейности, включващи пломби и вадене на зъби. Всички усложнения като пулпити и други се доплащат, както и прегледите. И обикновено родителите водят децата си, когато положението със зъбите им се влоши и вместо редовно да се прави профилактика и пломбиране на зъби, то в лошото състояние се налага да се лекуват корени или пулпити и дори вадене на постоянни зъби, което допълнително оскъпява стоматологичната услуга, обясни още д-р Даковска.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Bezplatno-preglezhdat-zubite-na-deca-prez-yuni-v-Dentalen-centur-I-164098
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.