Ужилени клиенти: В големите супермаркети надписват сметки
Автор: Екип Varna24.bg 12:40 / 19.05.2010Коментари ()1651
© Varna24.bg
В много от големите търговски вериги надписват сметките, когато се пазаруват повече стоки. Товасъобщиха възмутени граждани, които неколкократно подават сигнали за подобни нередности. В посочените случаи цената, записана върху етикета на стоката, се различавала от тази, която клиентът плащал на касата и маркирана на касовата бележка.

"Не може да се каже, че сумата, отбелязана на касовата бележка за отделната стока, е кой знае колко по-висока от тази на етикета. Обикновено става дума за 20 - 30 стотинки отгоре - вероятно за да не се забелязва много, ако човек не погледне касовата бележка. Когато се пазаруват повече неща обаче, парите се трупат и накрая може да се събере доста по-сериозна надценка", коментира варненката Станислава Донева.

Ужилените клиенти допълват още, че ако се върнеш на касата и посочиш недоразумението, парите ще ти бъдат върнати с обяснението, че вероятно е станала някаква грешка.
"Че връщат парите - връщат ги, но има много хора, които изобщо не поглеждат касовите бележки и така надплатената сума си остава за супермаркета. Много ме е яд, че по такъв елементарен начин се опитват да изпързалят клиентите си, а по-лошото е, че обикновено успяват. Аз обаче винаги проверявам касовите си бележки, дори и в кварталния магазин, от който пазарувам най-често. Съветвам всички граждани да правят точно това, за да не позволяваме да ни мамят", възмущава се пенсионерката Станка Цонева.

Големите търговски вериги имат и друга лъжлива практика, сочат препатили граждани. Много често на някои стоки се поставяли промоционални етикети с по-ниски цени, а при таксуването на касата баркодът маркира сумата, която бихте заплатили преди промоцията. По този начин супермаркетите се опитват да пласират залежала стока по-бързо на уж по-ниска цена. Така те правят артикула по-привлекателен за покупка, но всъщност печалбата им от него не намалява.

Важно е всеки път, когато пазарувате, да запомняте поне някои от цените, отбелязани по етикетите на рафтовете в магазина, и после да ги сравнявате със сумите, изписани върху касовата бележка. Ако забележите разминаване, веднага се върнете на касата и покажете касовата си бележка, за да ви върнат парите. При често повтарящ се подобен случай в един и същи супермаркет е най-добре да се обърнете към Комисията за защита на потребителите.

Източник: в. "Черно море"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Uzhileni-klienti-V-golemite-supermarketi-nadpisvat-smetki-164149
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.